Още не е ясно колко ще струва председателството ни на Съвета на ЕС

Симона Костадинова 10 юли 2015 в 13:29 3791 5

Все още е трудно да се каже колко точно ще струва председателството на България на Съвета на ЕС, което ще бъде през втората половина на 2018 г.

Това стана ясно от думите на вицепремиера по европейските политики Меглена Кунева по време на днешния парламентарен контрол.

В началото на годината Кунева обясни, че председателството ни няма как да струва по-малко от 60 млн. евро, защото досега няма държава, която да успявала да падне под тази сума. Тя даде и редица примери със страни, които вече са поемали председателството на Съвета на ЕС.

Днес тя обясни, че ще бъде грешка, ако определим бюджет за председателството само за 2018 година, когато ще бъде то. Причината била, че имало и много подготвителна работа.

"Има евтини, има и скъпи председателства. Гарантирам ви, че нашето ще бъде от евтините, защото ни притискат възможностите. Все пак има разходи, без които не може - сграден фонд, административен капацитет, охрана, комуникации", обясни Кунева.

Тя обясни, че шестте месеца, в които България ще председателства Съвета на ЕС, страната ни ще е център на европейските новини, а това ще бъде голяма реклама.

Вицепремиерът подчерта, че страната ни ще има и приходи от председателството. Тя обеща, че "нещата ще бъдат направени така, че да останат" - хората, които получат повишена квалификация, ще останат в българската администрация, сградите ще могат да се ползват за конгресен туризъм, а закупената техника ще остане в полза на българската държава.

"С нетърпение чакам доклада за председателство за латвийското председателство. Те прогнозираха приходи от туризъм, промоция на национални продукти и инвестиции в размер на 64 млн. евро. Литва пък спечели 55 млн. евро", добави тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!