Пета нощ антиправителствени протести в Сърбия

OFFNews 12 юли 2020 в 10:23 1435 0

Пета поредна нощ в Сърбия се проведоха антиправителствени протести. За разлика от предишните вечери, този път демонстрациите в няколко града в страната минаха без насилие и сблъсъци с полицията.

Към 8 вечерта площадът пред Скупщината в Белград започна да се изпълва с хора от различни групи и с различни искания. Някои от демонстрантите запалиха свещи в памет на Джо Багериста, който почина вчера, съобщава БНР.

Той е един от символите на протестите от октомври 2000-та. година, когато беше свален Слободан Милошевич и тогава той вряза своя багер в сградата на сръбската държавна телевизия.

Протести се проведоха в град Крушевац, в Ниш, Чачак, Нови Сад и Лесковац. Този път полицейското присъствие не беше толкова засилено и не се стигна до сблъсъци.

“Не сме тук, за да рушим или да се бием с полицаите. Тук сме, за да се борим срещу репресиите на правителството и срещу президентът-тиранин. Има хора, които провокират насилие, хвърлят камъни срещу полицията и те започват да ни бият брутално“, каза демонстрант.

130 са ранените полицаи от началото на протестите във вторник вечер. Властите не дават данни колко са пострадалите демонстранти.

Недоволството избухна, след като президентът Александър Вучич обяви връщане на полицейски час в борбата срещу коронавируса.

Вучич отмени мярката, но демонстрациите не секват. Днес сръбският президент ще участва във видеоконферентни разговори с косовския премиер Авдулах Хоти с посредничеството на Европейския съюз.

Това ще е първата среща на високо равнище от 2018 г. година като тя ще бъде последвана и от физическа среща в Брюксел в четвъртък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови