Меркел: Надявах се да минем без аварийна спирачка, но не стана

OFFNews Последна промяна на 20 март 2021 в 11:24 1949 0

Германия не бива да се колебае да наложи спешни мерки и ако трябва, да се върне към строга карантина, заяви канцлерът Ангела Меркел след среща на върха между федералното правителство на Германия и правителствата на отделните й провинции, посветена на бавната ваксинация във федералната република, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Федералните и регионалните власти се бяха разбрали да наложат строго затваряне, за да попречат на разпространението на коронавируса, ако седемдневната заболеваемост отново надхвърли 100 заразени на 100 000 души население.

"Надявах се, че ще можем да минем без тази аварийна спирачка, но това няма да бъде възможно, ако гледаме развоя на ситуацията през последните седем дни", каза Меркел.

В момент, когато Германия регистрира трета вълна на инфекциите, някои провинции вече наложиха ограничения, а други отложиха планирани отхлабвания на мерките. В четвъртък седемдневната заболеваемост нарасна на 95,6, при 90 ден по-рано, показват данните на Института за контрол на заразните болести "Роберт Кох".

"За съжаление ще трябва да използваме аварийната спирачка", каза Меркел, гледайки към числата.

Тя добави, че целта е ваксинацията в Германия да става по-бързо и по-гъвкаво, но същевременно приоритет да останат най-уязвимите. "Мотото е ваксинирайте, ваксинирайте, ваксинирайте", каза Меркел и призова за повече гъвкавост наред с прословутата германска ефективност.

На разговорите си Меркел и областните премиери се споразумяха ваксините да не бъдат разпределяни само сред ваксинационни центрове, но и сред личните лекари. Последното ще стане факт от април. През първата седмица обаче за общопрактикуващите лекари ще има само около 1 милион дози, става ясно от изработения на срещата документ с решения.

Германия се опитва да ускори бавната ваксинация, която засега се извършва основно от специални центрове, на фона на недостиг в доставките на ваксини.

След Великден, който се пада на 4 април, положението с наличните количества ще се подобри. В седмицата след това Германия очаква да получи около 3,3 милиона дози, около една трета от които ще отидат за личните лекари. До края на април се очакват около 5,4 млн. дози, от които 3,2 млн. ще бъдат поставени от личните лекари. Същевременно за да се попречи на новите щамове да влизат в Германия, депутатите решиха пет провинции да получат допълнителни ваксинни дози. Това се отнася за провинциите Саар и Райнланд-Пфалц, които граничат с Франция; Бавария и Саксония, които граничат с Чехия; а също и за Тюрингия.

Някои провинции отмениха планираното отхлабване на мерки, като например Хамбург и Райланд-Пфалц. 

По отношение на ваксината на "Астра Зенека" Меркел заяви на пресконференцията след срещата с премиерите на провинциите, че тя лично би се имунизирала с нея. "Разбира се, че бих го направила", каза канцлерът. "Но искам да изчакам, докато ми дойде редът." За руската ваксина "Спутник V" Меркел заяви, че Германия би обмислила национална поръчка за количества от нея, но Меркел предпочита това да стане чрез покупка на равнище ЕС, предаде Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови