Германия удължи някои мерки срещу COVID-19 до 3 май

OFFNews 15 април 2020 в 19:14 2032 0

Германия удължава някои ограничителни мерки до 3 май. Това стана ясно след консултации между канцлера Ангела Меркел и министър-председателите на 16-те федерални провинции. Решението идва след анализ на Академията на науките, която препоръча поетапното отваряне на училища и магазини.

Отварянето на училищата е основният спор и в Германия. Според ДПА, цитирана от БНР, първи в класните стаи ще се върнат абитуриентите и учениците от 3-ти и 4-ти клас. В препоръките си учените от Академия "Леополдина" признават, че водеща роля за оценката на ситуацията все още играят вирусолозите, макар политиците да взимат решенията и да носят отговорността за това.

"Данните, с които разполагаме, не са достатъчни за категорично и недвусмислено решение. В момента важи методът „проба - грешка“. С поетапното вдигане на мерките ще разберем, дали ще настъпят проблеми или не", обясни проф. Ларс Фелд от Академията на науките.

По метода „проба - грешка“ Германия ще отвори от идната седмица първо малките магазини, но ограниченията в контактите и пътуванията остават в сила. В сила остават и граничните проверки, потвърди министърът на вътрешните работи. На всеки две седмици ще се прави преоценка на ситуацията, стана ясно след консултациите при канцлера Меркел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови