Фон дер Лайен настоя страните от ЕС да премахнат данъците върху еленергията

OFFNews 20 октомври 2021 в 15:44 1498 0

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова страните членки на ЕС да премахнат данъците върху електроенергията, за да омекотят удара от високите цени, предаде БНР.

Тя отправи апела си в реч пред Европейския парламент по време на дебати за подготовката на Европейския съвет, където въпросът ще се дискутира от лидерите на държавите членки през следващите дни.

Фон дер Лайен заяви, че "Газпром" спазва договорите за дългосрочни доставки на синьо гориво, но газовият гигант не е отговорил на по-високото търсене, както е направил предишните години. 

„Някои мерки могат да бъдат предприети много бързо според сегашните правила на ЕС. Това включва облекчение за бизнеса, особено малките и средни предприятия, чрез държавна помощ, целенасочена подкрепа за потребителите и орязване на енергийните данъци", добави тя. 

Фон дер Лайен отбеляза, че средно една трета от енергийните цени на едро се определят от пазара, 1/3 зависи от таксите за инфраструктурата, но още една трета зависи от националните и местни данъци, като в някои страни те достигат 50%.

"Именно тук държавите могат да реагират много бързо и 20 от тях вече го правят“, изтъкна още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови