Европейската агенция по лекарствата не подготвя достъп на руската ваксина в ЕС

OFFNews 11 февруари 2021 в 14:38 836 0

Европейската агенция по лекарствата опроверга днес разпространяваните твърдения от руски медии и източници, че подготвя оценка за достъп до пазара в ЕС на ваксината "Спутник", предаде БТА.

Досега не сме получили искане за оценка на възможността за осигуряване на пазарен достъп, се посочва в изявление на агенцията. Допълва се, че руският производител е получил насоки за европейските законодателни изисквания за одобряването на ваксина.

В изявлението се отбелязва, че продължават разговорите с руската страна за определяне на следващите стъпки. Уточнява се, че досега за руската ваксина е потърсена оценка на свойствата, след която може да се поиска пазарен достъп и това е посоката за най-обещаващите препарати.

Агенцията заявява, че ще продължи сама да съобщава, когато получи искане за оценка или за достъп до пазара на лекарствени изделия. Докато няма такова съобщение, промяна не е настъпила, се посочва в изявлението. Допълва се, че всички около 50 разглеждани ваксини срещу коронавирус се оценяват по еднакви показатели.

По-рано Европейската комисия съобщи, че не предвижда да включи руската ваксина в имунизационната стратегия на ЕС. Комисията уточни, че всяка страна от ЕС е свободна на своя отговорност да осигурява ваксини, каквито прецени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови