Европарламентът ще гласува за спирането на преговорите с Турция за членство в ЕС

OFFNews 12 март 2019 в 22:17 3083 0

Европейският парламент в Страсбург ще гласува в сряда резолюция за спиране на преговорите с Турция за членство в Европейския съюз. Докладът е с пожелателен характер и няма законодателна тежест.

Предложението бе подложено на дебат днес, като някои от евродепутатите изразиха притеснения, че по този начин ЕС би загърбил проевропейски настроените граждани в Турция и би насърчил религиозна радикализация в страната.

Докладът за преразглеждане на отношенията между ЕС и Турция е изготвен от Комисията по външни работи към ЕП, като сред главните причини са изброени нарушения в сферата на човешките права и гражданските свободи от стана на турското правителство.

След като докладът бе изготвен от Комисията по външни работи към ЕП, говорител на външното министерство на Турция го разкритикува и заяви, че очаква да бъдат внесени корекции, които да го направят по-реалистичен и неутрален. 

Евродепутатът от ВМРО и Партията на европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки днес се обяви в подкрепа на резолюцията. 

"Турция не е европейска държава и не може да бъде част от ЕС. И тази продължаваща агония и политическо лицемерие трябва да бъдат прекратени рано или късно", заяви Джамбазки, като допълни, че според него предложението става все по-популярно в редиците на Европейския парламент.

Според него ЕНП до голяма степен е отговорна за спорните преговори с Турция, но подчерта, че дори техният кандидат за председател на Европейската комисия Манфред Вебер се обяви против членството на Турция в ЕС.

Миналата седмица Вебер заяви, че ще прекрати преговорите с Турция, ако стане председател на ЕК.

Джамбазки твърди, че средствата, които бяха предоставени на Турция от ЕС за справяне с бежанската криза, не се харчат по предназначение. 

"До мен достигнаха европейски служители, които работят в Турция и са работили в Турция, със свидетелства за това, че нашите европейски пари там се харчат по безумен начин. Тези, които трябваше да бъдат похарчени за това децата на сирийските бежанци да бъдат обучавани, здравно осигурявани и т.н., всъщност отиват в джамиите - за религиозно обучение", заяви Джамбазки.

Той все пак призова да се потърси "разумна и справедлива формула" за отношенията с южната ни съседка в сферата на икономиката и търговията, както и сътрудничество по въпроса за нелегалната миграция. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови