ЕС с изискване производителите да изкупуват старите батерии

OFFNews 10 юли 2023 в 15:26 577 0

батерии

Снимка Pixabay

Правилата влизат в сила 20 дни след публикуването им в официалния вестник на ЕС

Съветът на ЕС съобщи, че е одобрил днес нови правила за производството, преработката и продажбата на батерии. Предвижда се до 2030 г. производителите на батерии да изкупуват обратно 73 на сто от своите изделия, предаде БТА.

Правителствата трябва да въведат изисквания за края на жизнения цикъл на батериите, включително цели и задължения за събиране, за оползотворяване на материали и разширена отговорност на производителя.

Въвеждат се цели за производителите да събират отпадъци от преносими батерии (63 на сто до края на 2027 г. и 73 на сто до края на 2030 г.), както и цел за събиране на отпадъци от батерии за леки превозни средства (51 на сто до края на 2028 г. и 61 на сто до края на 2031 г.).

Друга цел е оползотворяването на вложения в използваните батерии литий от 50 на сто до края на 2027 г. до 80 на сто до края на 2031 г., като тази цел може да бъде изменена според развитието на пазара и технологиите, както и според наличността на литий.

При индустриални, SLI батерии и EV батерии се посочват задължителни минимални равнища на преработка. Засега те са определени на 16 на сто за кобалт, 85 на сто за олово, 6 на сто за литий и за никел. Същата цел при никел-кадмиевите батерии е определена на 80 на сто до края на 2025 година.

От 2027 г. батериите, вградени в уреди, ще трябва да може да се сменят от крайния потребител. При леките превозни средства батериите ще трябва да подлежат на замяна от независим специалист.

Новите правила въвеждат изисквания за производителност, издържливост и безопасност на батериите, строги ограничения за съдържанието на опасни вещества като живак, кадмий и олово, задължително оповестяване на данни за въглеродния отпечатък на батериите.

Предвижда се правилата да влязат в сила 20 дни след публикуването им в Официалния вестник на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови