ЕС прие свой механизъм 'Магнитски'

Той ще се прилага за нарушаването на човешките права, като геноцид, произволни арести, мъчения, трафик на хора и др.

OFFNews 07 декември 2020 в 20:10 2682 0

Съветът на външните министри на държавите от Европейския съюз одобриха европейски регламент за налагане на санкции в случаи на тежки нарушения на правата на човека. Регламентът се смята за европейския еквивалент на американския закон "Магнитски".

Новият регламент ще позволи на ЕС да налага санкции на юридически и физически лица, които пренебрегват човешките права, като ще бъдат замразяване авоари, ще получават забраната за влизане в Евросъюза или отказ за предоставяне на европейски средства.

Механизмът ще се прилага за много сериозни нарушения, като геноцид, престъпления срещу човечеството, произволни арести, мъчения, робство, сексуално или основано на пола насилие, трафик на хора и дори нарушението на правото на мирно събиране или сдружаване.

Върховният представител по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел отбеляза, че това е забележителен регламент, който ще позволи на Европейския съюз да се справя със сериозни случаи на нарушаване на човешките права в целия свят, а не да решава на парче с безкрайни дискусии всеки случай. "Изпращаме ясен сигнал, че Европейският съюз е твърдо решен да се справи с всички отговорни за нарушаването на човешките права", допълни той.

В навечерието на встъпването в длъжност на новоизбрания американски президент Джо Байдън външните министрите потвърдиха ключовото значение на трансатлантическите отношения.

Екатерина Захариева посочи, че трябва да има пълна визова реципрочност между САЩ и ЕС и предложи бъдещият държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен да бъде поканен на едно от следващите заседания на съвета.

Министрите на външните работи обсъдиха и евентуални нови мерки срещу Турция заради споровете й с Гърция и Кипър за газовите находища в Средиземно море. Въпросът ще бъде в дневния ред на лидерската среща в края на седмицата.

Първите дипломати подчертаха, че няма фундаментална промяна на поведението на Турция спрямо съседите ѝ, като в някои отношения то дори се е влошило.

Преговорните рамки със Северна Македония и Албания отпадат от дневния ред заради продължаващия спор между София и Скопие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови