Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ЕС отменя облекчения визов режим с Беларус

Елена Николова 09 ноември 2021 в 16:33 1330 0

Съветът на ЕС прие решение за частично спиране на споразумението за улесняване на визовия режим за беларуски длъжностни лица в отговор на „хибридна атака“, която според Брюксел Минск провежда.

Европейският съюз обвинява Беларус, че насърчава хиляди мигранти от Близкия изток и Африка да преминават в страните от Блока като "отмъщение" за санкциите, наложени от ЕС върху Минск заради нарушения на човешките права.

Решението обхваща разпоредбите, с които се премахват изискванията за документите и разпоредбите, които уреждат издаването на многократни визи и тези за намаляване на таксите за кандидатстване, когато се прилагат за длъжностните лица. 

"Ние категорично осъждаме и отхвърляме продължаващата инструментализация на миграцията от режима в Беларус. Неприемливо е Беларус да си играе с живота на хората за политически цели. Днешното решение показва още веднъж нашия съвместен ангажимент да продължим да се противопоставяме на тази продължаваща хибридна атака", заяви Алеш Хойс, министър на вътрешните работи на Словения и председател на Съвета по вътрешни политики на ЕС.

Решението на Съвета на Европа няма да засегне обикновените граждани на Беларус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews