ЕС наложи санкции на президентшата на Никарагуа и още 7 души

OFFNews 02 август 2021 в 14:22 1004 0

Снимка Getty Images

Билборд с лицата на президента Ортега и неговата съпруга Росарио, която е и вицепрезидент.

Европейският съюз днес наложи санкции на първата дама на Никарагуа и вицепрезидент на страната Росарио Мурильо, както и на още седем висши държавни служители, обвинени в сериозни нарушения на човешките права или подриване на демокрацията при репресии срещу опозиционни политици в Централноамериканската страна, съобщи БТА.

ЕС посочи в изявление, че санкциите, включващи замразяване на активи и забрани за пътуване в Европа, "са наложени на физически лица и по този начин не целят ощетяването на населението или икономиката на Никарагуа".

В последните два месеца полицията в Никарагуа арестува и задържа повече от 20 опозиционни фигури и няколко кандидата, които биха могли да си съперничат с президента Даниел Ортега на предстоящите на 7 ноември избори.

75-годишният Ортега твърди, че уличните протести в страната през април 2018 г. са били организиран с външна подкрепа опит за преврат. Ортега се опитва да спечели четвърти пореден мандат на изборите. Повечето арестувани при репресиите са държани в изолация на неназовани места и им бива отказван достъп до адвокат, допълва БТА.

ЕС заяви, че санкциите ясно показват, че 27-членният блок е "готов да използва всички инструменти за постигането на мирно договорено решение на политическата криза в Никарагуа".

В съобщението се посочва още, че "твърденията за задържането на седем потенциални кандидати за президент илюстрира мащаба на репресиите в Никарагуа и дава ясна картина за предстоящите избори".

С последното решение на ЕС, общият брой на длъжностните лица, които са обект на санкции от страна на Евросъюза, достигна 14.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови