ЕНП изключва партията на Орбан, малко след като той обяви, че напуска

OFFNews 03 март 2021 в 16:11 3366 0

Европейската народна партия (ЕНП) обяви, че унгарската партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан е изправена пред процедура по изключване, съобщи БТА.

Гласуването ще се състои на заседание на Политическата асамблея на ЕНП, когато обстоятелствата позволяват, се допълва в съобщението.

Изразена е подкрепа към приетите днес промени във вътрешните правила на групата на ЕНП в Европейския парламент. Заради промените ФИДЕС заяви, че напуска парламентарната група.

Групите на социалистите и демократите, на либералите и на Зелените в Европарламента приветстваха съобщенията за напускането на групата на ЕНП от евродепутатите от ФИДЕС.

"Най-после премиерът Виктор Орбан напуска", написа в туитър председателят на групата на социалистите Ираче Гарсия. Тя нарича "срамота" решението на Орбан да не дочака гласуването в групата на ЕНП.

"С това, че не взе мерки в продължение на години, ЕНП позволи на унгарския премиер да превземе медиите, да нарушава основни права, да подкопае демокрацията и да тормози гражданското общество", добавя Гарсия.

Групата "Обнови Европа" посочи в изявление, че приветства де факто изключването на унгарската делегация от групата на ЕНП. "Няма място за отровния популизъм на ФИДЕС в утвърдената европейска политика", допълват либералите.

Зелените определиха новините като отдавна очаквани. Твърде дълго ЕНП осигуряваше политическо прикритие за унгарското правителство, добавиха от тази парламентарна сила.

По-рано днес Орбан изпрати писмо до ЕНП, в което заяви изтеглянето на евродепутатите от ФИДЕС от парламентарната група.

Междувременно ЕНП прие промяна във вътрешните правила, с които улесни възможността от парламентарната група да бъдат изключвани евродепутати с решение, което да подлежи на преразглеждане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови