Елена Йончева е новият председател на Контактната група по убежище на ЕП

OFFNews 25 март 2021 в 10:32 1452 0

Елена Йончева, депутат от групата на социалистите и демократите в Европейския парламент (ЕП), беше единодушно избрана за председател на Контактната група по убежище. Основната цел на структурата е да координира реформата на общата европейска система за убежище, която включва и новия пакт за миграция, представен от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен през септември 2020 г.

Работата ще се съсредоточи върху девет от най-трудните законодателни предложения на ниво ЕС, сред които и Регламентът Дъблин, станал повод за полемика в много държави-членки.

Членове на контактната група, оглавявана от Елена Йончева, са водещи евродепутати като испанецът Хуан Фернандо Лопес Агилар, председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), Софи ин`т Велд от Нидерландия, председател на мониторинговата група за върховенство на закона (DRFMG), германката Биргит Зипел, координатор на групата на социалистите и демократите в LIBE, Тинеке Стрик от Нидерландия, координатор на групата на Зелените в LIBE и други.

„За мен е огромна чест да бъда избрана на този пост“, коментира Елена Йончева. „Преговорите по новия пакт за миграция и реформата в областта на убежището са изключително тежки, както от юридическа, така и от политическа гледна точка. Доверието, което ми оказаха всички политически групи като ме избраха за председател, е висока оценка за работата ми до тук, но и задължение да продължа да работя със същия темп и отдаденост“, каза още тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews