ЕК започва подготовка за ново разширяване на ЕС

OFFNews 27 септември 2023 в 15:20 1341 0

Урсула фон дер Лайен

Снимка БТА/АП

Урсула фон дер Лайен

Европейската комисия счита новото разширяване на Европейския съюз за геополитическа необходимост и започва да подготвя необходимите за това реформи на политиките и институциите на ЕС, заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция в Брюксел, цитирана от БНТ.

"Новото разширяване на ЕС не е само призив на историята, то е геополитическа необходимост. Трябва да определим визия за успешното ни разширяване, поради което Европейската комисия започна предшестващ приема на нови страни анализ на политиките на ЕС, за да реши как ще функционират нашите институции, бюджетът ни, гаранциите ни за сигурност след разширяването на ЕС", каза Фон дер Лайен.

По-рано германският министър на външните работи Аналена Бербок заяви, че разширяването на ЕС е необходимо следствие от украинската криза. Според нея напредъкът на Украйна в реформата на съдебната система и медийното законодателство е впечатляващ, но Киев все още трябва да работи по прилагането на антиолигархичния закон и борбата с корупцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!