ЕК съди България за неспазване на правото на информация в наказателното производство

Освен това ЕК призовава България да използва нов вид лични карти за чужденци

Елена Николова 23 септември 2021 в 16:30 2539 0

Европейската комисия реши да започне производства за установяване на нарушение спрямо България, Ирландия, Латвия и Португалия относно правото на информация в наказателното производство.

Според Комисията националните законодателства на тези страни не съответстват с правилата на ЕС - Директива (EС) 2012/13. 

Директивата е част от правната рамка на ЕС за справедлив процес. Тя гарантира, че правата на заподозрените и обвиняемите лица са защитени в достатъчна степен. 

Също така ЕК изпраща уведомителни писма до България за неизпълнение и до Германия за неправилно прилагане на новия формат на картите за разрешение за пребиваване за граждани на държави извън ЕС

За да се предотвратят фалшификации, европейските изисквания бяха променени през 2017 г. С това бе въведен нов формат на карти за разрешение за пребиваване с подобрена сигурност чрез вграждане на биометрични данни.

От ЕК уточняват, че България не издава новите разрешения за пребиваване, които трябваше да бъдат въведени до 10 юли 2020 г.

Страната ни и Германия имат два месеца, за да предприемат действия. В противен случай ЕК може да продължи с наказателна процедура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!