ЕК с ответни мерки срещу Астра Зенека заради неизпълнени доставки

Очаквахме стотици милиони дози, а не сме получили дори четвърт от тях, заяви шефът на дирекция "Здраве" в комисията Сандра Галина

OFFNews Последна промяна на 23 март 2021 в 11:53 1069 0

Шефът на дирекция „Здраве“ в Европейската комисия Сандра Галина заяви, че Комисията ще предприеме действия срещу компанията „Астра Зенека“ заради неизпълнението на задължението ѝ по договора за доставки на ваксини срещу COVID-19.

Пред комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент тя подчерта:

„Очаквахме доставки в размери на стотици милиони, а не сме получили дори четвърт от тях. Обсъждаме това със страните-членки и, разбира се, ще предприемем съответните мерки. Ще използваме всички инструменти, които имаме на разположение, за да получим дозите си. Това е важен елемент от отношенията ни с „Астра Зенека“.

Галина добави, че ЕС разполага и с инструмент за наблюдение на износа на ваксини, когото определи като „много полезен“. Тя добави, че има проблеми и с фалшиви ваксини, по който работи ОЛАФ.

По-рано председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен открито заплаши компанията „Астра Зенека“ със забрана на износ на ваксината ѝ извън Европейския съюз заради намалението на съгласуваните доставки на препарата в страните членки.

Британското правителство от своя страна не изключва ответни действия, ако лидерите на Европейския съюз решат тази седмица да блокират износа на произведени в Европа ваксини срещу коронавируса за Обединеното кралство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови