ДПС печели изборите в Черна гора

OFFNews Последна промяна на 31 август 2020 в 09:43 2167 0

Партията на президента Мило Джуканович претърпя загуби, но вероятно ще остане най-силната политическа сила след парламентарните избори в Черна гора в неделя, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Според резултатите след преброяването на 89 процента от гласовете Демократичната партия на социалистите (ДПС) води с 35 процента от гласовете, съобщи социологическата агенция CEMI. Това означава 29-30 места в 81-местния парламент.

През 2016 г. ДПС спечели 41 процента от гласовете.

Просръбският опозиционен съюз, воден от Демократичния фронт, се класира на второ място с 33 процента от гласовете и потенциални 27-28 места.

Демократичната партия на социалистите се бореше за 11 последователна победа, за да продължи непрекъсваното си управление за четвърто десетилетие. Но според прогнозите ДПС ще се нуждае от допълнителни коалиционни партньори, за да управлява.

Демократичният фронт би имал необходимата подкрепа, ако формира коалиция с два прозападни съюза. Дали тези партии ще успеят да постигнат споразумение остава да се види.

Ние имаме 40 места заедно с нашите традиционни партньори, заяви Джуканович пред поддръжниците си тази нощ, добавяйки, че битката продължава.

Официалните резултати от парламентарните избори в Черна гора все още не са обявени.