Държавите от ЕС запазват правото да не признават удостоверенията за COVID при определени условия

OFFNews 21 май 2021 в 15:18 1865 0

Снимка БТА/AP

Държавите от ЕС ще запазят правото си да не признават удостоверенията за ваксинираните, преболедувалите и тестваните за COVID при определини условия като рязка промяна в епидемичната обстановка, поява на опасни вирусни щамове и др. Това заяви днес еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс, предаде БТА.

Удостоверенията се предвижда да влязат в сила от 1 юли. 

"Когато не признаят удостоверението, държавите ще имат свободата сами да преценят какво да предприемат - налагане на карантина и/или изследване на пристигащите пътници", обясни Рейндерс.

Според него ЕС може да не признае сертификатите на ваксинираните с препарат, който не е одобрен от Европейската агенция по лекарствата.

"Държавите сами ще преценяват дали да признават удостоверенията на ваксинираните само с една доза от ваксина, за чиято пълна защита са необходими две дози. Гражданите ще имат право да получат удостоверение, дори ваксинацията им да не е завършена," добави еврокомисарят.

По неговите думи засега се предвижда сертификатите за имунизация да нямат краен срок, а тези за преболедувалите да важат 180 дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!