Белгия няма да подпише търговското споразумение на ЕС с Канада

OFFNews 18 октомври 2016 в 13:16 4330 6

Белгия няма да подпише търговското споразумение между Европейския съюз и Канада. Това потвърди вицепремиерът Дидие Рейндерс, след като франкофонският регион Валония отказа да даде мандат на правителството за подписване на споразумението. 

Рейндерс все пак посочи, че се надява да се постигне напредък до края на седмицата, когато ще се проведе заседанието на Европейския съвет. 

Той посочи, че е предупредил колегите си за позицията на белгийското правителство. 

За да влезе в сила, споразумението трябва да бъде подписано от всички 28 държави членки на ЕС, след което документът трябва да бъде ратифициран от националните парламенти.

Споразумението беше договаряно през последните 7 години.

Търговското споразумение с Канада ще премахне над 99% от вносните мита на двете страни. То урежда достъпа до пазара за услуги, инвестиции и обществени поръчки, приравняването на производствени стандарти и други.

Според ЕК се очаква отварянето на пазарите да доведе до икономически ръст от 12 милиарда евро годишно.

В много страни обаче споразумението среща отпор, като опасенията са свързани със занижаване на потребителските стандарти, качеството на храните, социалните трудови права, екологията и др., които Брюксел отхвърли като неоснователни. 

Хиляди хора протестираха срещу споразумението в Испания и Франция. Протест беше организиран преди няколко дни и в София. 

Румъния и България също изразиха резерви заради канадските визи за техните граждани. След това обаче получихме уверението на Канада за поетапно отпадане на визите за българите от началото на следващата година. 

Ако споразумението бъде прието, то трябва да бъде подписано официално на 27 октомври на среща на високо равнище в Канада. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

5

Victimized

18.10 2016 в 14:35

Свободна търговия с нула намеса на държавите ? Чесъна е кръгъл идиот , само това мога да кажа...

10538

1

Black Hex

18.10 2016 в 13:23

Браво!

Че то ако чакат на нашите михлюзи, не само ще го подпишат ами ще помолят канадските швестери да удължат визите за българите до 2050година!

Не че тогава ще я има Канада като самостоятелна държава, каквато и в момента не е...