73 евродепутати питат: Защо България е спряна за Шенген?

OFFNews 06 декември 2022 в 17:23 4023 5

ЕП

Снимка Ружа Райчева / OFFNews

ЕП

Общо 73-ма евродепутати са подписали писмо до Съвета на Европейския съюз, в което питат с какви мотиви може да бъде наложено вето за приемането на България в Шенген.

Писмото е по инициатива на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов, Сергей Станишев, Иво Христов, Елена Йончева и Цветелина Пенкова. То е подписано и от всички останали евродепутати от България, подкрепено е от общо 73-ма представители в Европейския парламент от различни държави, които са част от всички политически семейства.

„България и Румъния са правно задължени да прилагат достиженията на правото от Шенген, с изключение на разпоредбите, свързани с премахването на вътрешните граници. Двете държави членки нямат право да избират кои части от Шенгенското законодателство да прилагат и в резултат на това понасят всички тежести, свързани с управлението на външните граници на Шенген, без да се ползват от предимствата на Шенгенското пространство“, се казва в писмото.

„През 2011 г. България и Румъния успешно приключиха процеса на оценяване по отношение на Шенгенското пространство, което беше потвърдено от Съвета по надлежния ред. Същевременно повече от 11 години така и не беше взето политическо решение за премахване на вътрешния контрол“, посочват авторите на писмото.

Задават се три въпроса:

1. При предишни разширявания на Шенген имало ли е друг прецедент, при който членовете на Съвета са поискали допълнителни оценки, преди да гласуват решението?

2. Съществува ли правно основание, което да позволява обвързване на премахването на вътрешните граници с нивото на представяне на съответната държава в други общностни политики ?

3. Представлява ли нарушение на принципа на лоялно сътрудничество задължаването на една държава членка да носи пълна отговорност за изпълнението на общностната политика в определена област, докато същевременно същата държава бива лишавана от ползите на съответната политика за неограничен период от време?

Заседанието на Съвета на Европейския съюз е насрочено за четвъртък, 8 декември. Тогава предстои окончателното гласуване на европейските министри за това дали България, Румъния и Хърватия ще се присъединят към шенгенското пространство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5840

5

Да се разпада тая карикатура наречена ЕС и да се свършва.

8053

4

DARTH VADER

06.12 2022 в 23:27

СРЕД ТЕЗИ ЕВРОДЕПУТАТИ ЯРКО СВЕТЯТ ОНЗИ,КОИТО СЕ ПРАВЕШЕ НА МЪЖ И ОНАЗИ ДЕТО ГО ИГРАЕШЕ ЖЕНА МУ...:)))

МИЛИТЕ МИ ТЕ...

345

2

Джендо Джедев

06.12 2022 в 18:19

"73 евродепутати питат: Защо България е спряна за Шенген?"

Останалите 632 явно знаят. :D

3767

1

Име на профила

06.12 2022 в 18:06

Цирк, навсякъде.