Френски авантюрист падна във водата при опит да прелети Ла Манша

OFFNews 25 юли 2019 в 14:44 3487 0

Френският изобретател и авантюрист Франки Сапата не успя да прелети Ла Манша (36 км) с конструиран от самия него флайборд (flyboard).

Сапата е паднал във водата при презареждане. Целта му е била да посвети полета на 110-годишнината от първото прелитане на канала от френския авиатор Луи Блерио.

Флайбордът е платформа, задвижвана от пет мини-турбореактора, които позволяват развиване на скорост до 190 км/ч. Горивото е керосин, който се носи в раница на гърба на пилота.

Количеството гориво е достатъчно за десетина минути полет. Прелитането над Ла Манша е било програмирано да протече за около 20 и това е наложило Франки да се приближи до лодка, за презареждане. Именно тогава е станал и инцидентът, при който той пада във водата.

"Много е разочароващо. Правили сме тази маневра десетки пъти и при по-бурно море. Знаехме, че има минимален риск нещата да не се случат перфектно", коментира Стефан Денис, член на екипа на Сапата.

Изобретелят е здрав и се е прибрал в ателието си в Марсилия, като е амбициран до два дни да направи машина, която да прелети през Ла Манша от един път без презареждане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!