Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ВКС с пети опит да приключи дело за тройно убийство

Юлиан Христов 19 април 2012 в 13:20 1867 0

Димитър Кънчев. Снимка: БГНЕС
Димитър Кънчев. Снимка: БГНЕС

За пети пореден път магистратите от Върховния касационен съд ще трябва да вземат решение за изхода на делото за жестоко тройно убийство, извършено преди 15 години.

Единственият подсъдим Димитър Кънчев е бил оправдаван и осъждан от няколко съдилища, а от тази година има потвърдени 18 години затвор, които трябва да излежи при първоначален строг режим. Въпреки това днес той още е на свобода, а защитата му твърди, че цялото разследване по убийството е опорочено.

Процесът

Според събраните от разследващите доказателства, в далечната 1997 година, когато е още 18-годишен, Кънчев е застрелял баща си, доведената си майка и е заклал 4-годишния си брат. Днес адвокатът на Кънчев Слави Димитров обясни, че на четири въззивни и четири касационни инстанции „деликатно“ се опитал да обясни тоталната липса на професионализъм от страна на разследващите. „На базата на документи с невярно съдържание се съди човек, обвинен в най-тежкото престъпление“, така адвокатът коментира пред съда извършенването на огледите часове след трагедията. Според него на огледа в апартамента не е имало вещи лица, а протоколът от самопризнанията на Кънчев не съответствал на разпита. По-късно пред съда Кънчев се отрича от показанията си, като твърди, че ги е дал под натиск и упойваща инжекция.

Според адвокат Димитров има доказателства, които изобщо не са коментирани от съда, а те навеждали на версията, че извършителите на зверското деяние са двама. Друго разминаване в събраните доказателства е, че е изследван пистолет „Зиг Зауер“, а по делото е приложен друг – без сериен номер. Този факт навява съмнения за подмяна, смята защитата. По подсъдимия не е намерена ДНК от трите жертви, както нямало и следи от барут.

Днес защитата поиска да бъде направена справка в Комисията за регулиране на съобщенията, дали приложени по делото телефонни разпечатки от разговори на Кънчев, са легитимни. Според адвоката те са изискани от разследващите от несъществуващата вече компания „Мобиком“. Според законодателството компанията няма право да съхранява лични данни и още по-малко да оперира с тях, категоричен е адвокатът. Разпечатката е свързана с разговори на Кънчев с негов приятел в часа на убийството.

Убийството според версията на полицията

Жертвите на Кънчев са баща му - оръженият търговец Николай Кънчев, неговата втора съпруга Миглена и 4-годишният им син Николай. Труповете им са открити, потънали в локви от кръв с множество огнестрелни и прободни рани, проснати едно до друго в коридора на втория етаж на мезонета. Четиригодишният Николай е намерен върху легло пред телевизора на долния етаж - почти обезглавен.

Първоначално полицаите изобщо не подозират големия син Димитър. При проведения разпит тийнейджърът заявява, че той е открил труповете, когато се е прибрал по-късно същия ден. По-късно съсед опровергава алибито на Димитър, което води до разпита му, а накрая – и до пълни самопризнания.

Според разследващите в голяма степен убийството е станало спонтанно, а мотивът за него са 200 долара, които Димитър задигнал от баща и изхарчил на покер. Това преляло чашата на търпението на бащата и така се стигнало до скандала, в който той му казал да напусне дома му. Димитър имал намерение и да продаде и пистолет на баща си. Когато Николай Кънчев разбрал намеренията му и поискал отговор, младежът изпразнил половин пълнител в него, след което убил и доведената си майка. Накрая им нанася и няколко прободни рани с нож.

Последен убива невръстния си брат, за да елиминира и последния очевидец на престъплението.

Първото произнасяне на съда по случая е през 1999 година, когато за ужас на роднините Димитър е признат за невинен. Днес, вече 33-годишен, Димитър остава единственият подсъдим. Вариантите, по които процесът може да се развие, са три: окончателно оправдаване на Кънчев, потвърждаване на 18-годишната присъда или нейното намаляване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!