Велислав Минеков: България е най-големият износител на култура в Европа

Елица Мартинова 29 април 2013 в 13:00 4255 3

Велислав Минеков, Снимка: БГНЕС
Велислав Минеков, Снимка: БГНЕС

Културата в България е напълно изоставена в последните 20 години. Производителите на култура са изолирани, заради което България е най-големият износител на култура в Европа. Това каза в интервю за OFFNews професор Велислав Минеков, който води листите на "Движение БГ" в Кърджали и Пазарджик.

Г-н Минеков, Меглена Кунева неведнъж е изразявала гордост, че сте част от листите на „Движение БГ“. Няма как да не Ви попитам – защо решихте да влезете в политиката?

В политиката съм, защото приключих с доброто поведение и с гражданското си поведение, доколкото съм действал като такъв според възможностите си. Включвам се в политиката, защото положението на общество и случващото се в момента е трагично. Мисля, че всеки по някакъв начин трябва да се включи, защото изключените ще продължат да страдат и да са третирани както досега. Гражданското чувство трябва да надделее у всеки.

В интервю в началото на април казвате : Няма да простя разсипването на националната култура през последните 4 години. Какво точно визирате, кои са най-големите проблеми в културния сектор в момента?

Културата у нас не страда от вчера. Бих казал, че вече четвърт век това е нещо абсолютно забравено. Дава се шанс на всякаква простотия, но не и на национални ценности и култура. Ние там напълно спряхме своето развитие. Основното, което се случва, е, че през целия период държавата не подаде ръка на онези, които създават култура. Те са оставени в самота и самодейност. Разчита се, че те ще имат успехи и творчество, сякаш това е нещо, което се ражда от само себе си и по случайност. Ние сме единствената европейска държава, която подлага културата на геноцид. А когато нямаме национална култура, ние сме лишени от идентичност, вече не сме и българи. Това е единственият шанс да покажем на света кои сме. Не може да очаквате успех от продажбата на кисело мляко в която и да е държава. Успехът го носят точно тези хора, които показват културата ни. Това важи за целия свят. Ако направим една проста сметка – в Германия в момента работят 4600 български музиканти, напълно неизвестни и неподкрепени от нас. А това са уважавани творци и музиканти. Всъщност, ние сме най-големите износители на култура в Европа и не само като артефакти.

От какви промени се нуждае културата в България?

Нуждае се от закони. Трябва действащ Закон за подкрепа и развитие на националната култура и нов действащ Закон за защита на културното наследство. Това е нещо крайно необходимо. Трябва да се дадат правомощия на Института за паметници на културата. Той беше определен за разрушаване от предишния министър.

Изобщо, трябва да се даде шанс на културата, независимо какво е състоянието на държавата в момента. Това се случва в държави, които са много по-бедни от нас, и аз съм го виждал. Става въпрос за съседни наши държави, където културата е в разцвет и развитие. Примери са Гърция, Турция. Същото трябва да се случи и тук.

Споменавате още, че сте подготвил три сигнала, които ще внесете в прокуратурата, за какво става въпрос?

С огромно удоволствие ще отида до прокуратурата. Мисля, че сигналите ще се увеличат. Първото, за което говоря, е случката с нещастния паметник на Цар Освободител в София. Ще искам проверка от прокуратурата на това къде и защо са похарчени тези милиони в онзи трагичен и комичен музей, наречен Музей на социалистическото изкуство. Ще искам проверка и за онова нещастие, онази плевня, която нарекоха Музей на съвременното изкуство. Ще продължа с Лувърщината, която завъртя огромни пари, без да е ясно защо.

Бойко Борисов и Симеон Дянков получиха грамота от Националния исторически музей. Как ще коментирате това? 

Това е много тъжен факт. За съжаление, Бойко Борисов, със своята интелектуална натура, не само че не допринесе, но унищожи и малкото, което съществуваше у нас. Представете си каква интелектуална компания бяха Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Вежди Рашидов. Тяхното интелектуално ниво е абсолютно равно и еднакво. Те по никакъв начин не се различават – нито като душевност, нито като стил на живот или като речник.

Водите листите на „Движение БГ“ в Пазарджик и Кърджали – региони с концентрация на турско население. Смятате ли, че посланията на „Движение БГ“ ще достигнат до тази част от избирателите? 

Абсолютно съм убеден, вече съм изключително добре посрещан в тези области. Хората там са достатъчно измъчвани през годините. Както ни каза един наш сподвижник в Кърджалийско: Омръзна ни да живеем с два ножа, опрени в гърлото. Надявам се да се случи нещо добро там, да се преодолеят страховете. Не мога да разбера как в тези райони гласуват за хора, които са със съмнителна биография и без характеристика за съответния район. Пример за Пазарджик – не мога да разбера по какъв начин е харесван Делян Пеевски? Дали като външен вид, като поведение или защото е направил нещо за Пазарджик? Не мога да разбера как се гласува за Йордан Цонев, как го харесват, това искам да знам. Какви са неговите качества – това искам да чуя от избирателите му. Но това са загадки, които имат елементарен отговор.

Кой е първият закон, който според Вас „Движение БГ“ трябва да инициира, ако влезе в 42-рото Народно събрание?

Много труден въпрос с труден отговор, защото претенциите за първи закон са много, а надеждите ни са големи. Нека първо се случи това, което очакваме и след това ще вземем решение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!