Уредите на "Лукойл" още не са свързани с "Митниците"

26 април 2013 в 16:41 1785 0

Митниците отнеха лиценза на Лукойл за данъчен склад. Снимка: БГНЕС, архив
Митниците отнеха лиценза на Лукойл за данъчен склад. Снимка: БГНЕС, архив

Измервателните уреди на "Лукойл" още не са свързани с Агенция "Митници". 

Това съобщиха от агенцията, като се позовават на проверка на митнически служители в данъчен склад „Продуктопроводи – продуктопровод от „Лукойл Нефтохим Бургас” АД до Пласментно-снабдителна база Илиенци със свързаните с него бази Карнобат, Стара Загора, Пловдив, Ветрен, Ихтиман и Илиенци”. 

"Категорично се потвърди, че поставените уреди не са преминали метрологичен контрол, както и че те не предават информация към системите на Агенция „Митници”, обобщават от агенцията, като допълват, че отново са установени тръбни отклонения, даващи възможност за заобикаляне на сензорите.

От Агенция „Митници” днес писмено припомниха на лицензирания складодържател „Лукойл България” ЕООД, че съгласно чл. 38 от Закона за измерванията проверките на средствата за измерване се извършват от Българския институт по метрология или от лица, оправомощени от председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Констатираната липса на метрологични знаци и пломби за метрологична проверка в данъчния склад възпрепятства процедурата по одобряване на точките за контрол и оценката за съответствие на средствата за измерване и контрол с изискванията на ЗАДС и Наредба № 3.

Заключението от проверката е, че данъчнозадълженото лице не е изпълнило изискванията на Наредба № 3. За резултатите от проверката Агенция „Митници” е информирала „Лукойл България” ЕООД и министъра на финансите на Република България.

Агенция „Митници” настоява лицензираният складодържател „Лукойл България” ЕООД да предприеме мерки за привеждане на данъчния склад в съответствие с изискванията на закона. От митническата администрация са поканили представители на „Лукойл България” ЕООД, за да ги информират за констатираните несъответствия. Агенция „Митници” очаква „Лукойл България” ЕООД да ги информира в какви срокове могат да отстранят констатираните несъответствия, за да бъде приет съвместен график за проверки.

От нефтената компания реагираха светкавично. От там митниците в нежелание да проведат проверката по установения ред и с чисто бюрократични методи пречи за привеждането им в работен режим

От „Лукойл България” уточняват, че според нормативно установената процедура, одобряването на новите контролни точки минава през следните етапи:

1. Монтират се допълнителните измервателни уреди на местата, изисквани от митническите органи.

2. Уредите минават през документална и физическа проверка, която установява технологичното им съответствие и готовността им да предават данни към системата на митниците.

3. Измервателните уреди се подлагат на тест в реално време, в присъствието както на митнически служители, така и на специалисти по метрология от ДА „Метрологичен и технически надзор”.

Това означава, че задължително в момента на тестването трябва да са налице 3 условия – по продуктопровода действително да тече гориво, да има митнически екип и да има специалисти за метрологичен контрол. Именно за провеждането на тези тестове ЛУКОЙЛ-България постоянно кани Агенция „Митници” да изпрати свои екипи и предлага съответни графици. Агенцията, от своя страна, нито приема графиците, нито предлага свои, а просто не изпраща служители, като същевременно посочва липсата на резултати от такива тестове като основание да не одобри контролните точки.

Поредният график за извършване на метрологичен контрол и тестове е входиран в Агенция „Митници” на 18 април 2013 г. Медиите разполагат с копие от това писмо. На 24 април „ЛУКОЙЛ-България” за седми пореден път поиска писмено потвърждение от АМ, че проверката за одобрение на новите точки ще бъде извършена съгласно този график. На 25 април именно по този график митнически екип присъства на тестовете в ПСБ Стара Загора, установи, че всичко е наред и за около 3 часа контролната точка бе одобрена. Това обаче остава единствената спазена дата от графика от страна на митническите екипи. Вместо исканото писмено потвърждение или присъствие на служители на определените дати, Агенцията днес отново заявява, че поради липса на метрологични знаци и пломби (каквито не могат да бъдат поставени без тестове) няма да одобри точките за контрол.

Категорично се потвърди, че Агенция „Митници” не желае да проведе по установения ред процедурата по одобряване на допълнителните контролни точки в данъчния склад на „ЛУКОЙЛ-България” и препятства с чисто бюрократични методи привеждането им в работен режим. „ЛУКОЙЛ-България” готви подробен доклад за действията на Агенция „Митници”, който ще внесе на вниманието на Министър-председателя на Република България, съобщиха още от компанията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!