ВСС подкрепи "Лукойл" във войната с Танов

Юлиан Христов 25 април 2013 в 16:25 1854 3

Митниците отнеха лиценза на Лукойл за данъчен склад. Снимка: БГНЕС, архив
Митниците отнеха лиценза на Лукойл за данъчен склад. Снимка: БГНЕС, архив

И Висшият съдебен съвет (ВСС) се включи във войната между Агенция "Митници" (АМ) и "Лукойл".

От съвета в четвъртък обявиха, че официалната позиция на митниците след временното връщане на лиценза на нефтената компания от Административния съд в София засяга независимостта на съдебната система

Реакцията е в резултат на съобщение на митниците, в което се казва - „законът коленичи и монополът победи”.

В становището на ВСС се казва: „ВСС намира, че официалната позиция на Агенция „Митници” от 23.04.2013 г. засяга по недопустим начин независимостта на съдебната власт, особено предвид факта, че разглеждането на делото по същество предстои. Установен демократичен стандарт е, че независимостта на съдиите следва да се възприема като гаранция за свобода и безпристрастно прилагане на закона. Необходимо е Агенция „Митници” и останалите власти да се въздържат от действия или изявления, с които уронват авторитета на правосъдието и по този начин рушат основите на държавността. Законът „коленичи”, когато държавни институции или органи се намесват в работата на съда или недопустимо коментират неговите актове, особено когато са страна по конкретно дело”.

По-рано от "Лукойл" заявиха, че съгласно изискванията на  митниците са поставени нужните измервателни системи, които могат да предават данни в реално време към системата на АМ. Според изискванията на процедурата, в АМ е изпратен отново актуализиран график, по който, при осигурено подаване на горива по продуктопровода, да се извърши задължителният метрологичен контрол в присъствието на митнически служители, както и свързването към митническата система за предаване на данни в реално време.

Необходимо е Агенция „Митници” и останалите власти да се въздържат от действия или изявления, с които уронват авторитета на правосъдието. Това се посочва в позиция на Висшия съдебен съвет (ВСС) по повод позиция на Агенция „Митници” от 23 април, озаглавена „Тази нощ Законът коленичи и монополът победи”. Повод за изявлението е съдебен акт на Административен съд – София град, постановен в съдебно производство, по което Агенция „Митници” е страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!