Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Три протеста блокираха неделна София (видео)

03 март 2013 в 10:17 5038 2

В столицата отново се събират на национален протест. Снимка: Сергей Антнов
В столицата отново се събират на национален протест. Снимка: Сергей Антнов

16 ч. - лидерите на протестите призоваха хората да се разотиват или да се присъединят към честванията на националния празник, тъй като протестът официално приключва. Част от протестиращите обаче останаха на Орлов мост и движението там все още е блокирано.

15.40 ч. - протестното шествие на "Атака" минава през пешеходната зона на бул. "Витоша". Привърженици на партията бяха докарани с автобуси от цялата страна. 

15.19 ч. - част от протестиращите се върнаха на Орлов мост. На пилоните пред НДК се събират симпатизанти на "Атака" за протестно шествие след Национален събор на партията, на който Волен Сидеров единодушно беше преизбран за лидер.

14.50 ч. - част от хората, които скандираха пред Съдебната палата, тръгнаха по ул. "Граф Игнатиев". Голяма част се сляха с излезлите на разходка столичани по бул. "Витоша".

14. 40 - протестиращите пред Съдебната палата събраха в една шапка жълти стотинки за лечението на премиера в оставка Бойко Борисов. Координаторите преброиха стотинките, събрани в шапката, и обявиха по микрофона, че сумата е равна приблизително на тази на потребителската такса при посещение при лекар.

14.35 ч. - протестиращите се събраха пред Съдебната палата. Те скандират най-често "Мафия".

14.21 ч. - шествието се отправи към сградата на Съдебната палата. 

13.40 ч. - протестиращите тръгнаха от Орлов мост и се насочиха към Народното събрание. В момента се събират пред парламента, а от колата с мегафон се леят патриотични песни.

13.30 ч. - прочетоха искания - настоящият парламент да не се разпуска, а да работи д приемане на промени в Избирателния кодекс, които да позволят на граждани да се кандидатират за парламента без да са част от политическа партия. Протестиращите се заканиха да окупират в сряда сградата на Народното събрание, за да не позволят на депутатите да се разпуснат.

13.17 ч. - Янаки Ганчев, един от лидерите на столичните протести, обяви, че от утре ще има палатков лагер пред парламента. За 9 март пък е насрочена и Национална протестна конференция в зала "Арена Армеец", каза още Ганчев.

13 ч. - деца рецитират патриотични стихотворения от микробус с мегафон.

12.40 ч. - от паметника на Васил Левски протестиращите се отправиха към Орлов мост. Някои от хората, които са на улицата от 11 ч. си отиват, но идват нови протестиращи. Няма много скандирания. Група протестиращи играе хоро до кръстовището на Орлов мост.

12.20 ч. - изненадващо пространството пред Народното събрание започна да се изпразва. Повечето протестиращи се отправиха към паметника на Васил Левски. Интересно е и поведението на полицаите. Те стоят доста настрани от протестиращите, а някои дори се движат с протеста.

12.10 ч. - трите лъча протестиращи започнаха да се събират пред Народното събрание. Най-често скандират "Мафия". В същото време пред Президентството гвардейци изпълняват церемония по тържествена смяна на почетния караул, която се изпълнява само на национални празници. Президентството се охранява със заграждения и кордон от полицаи.

12 ч. - след като поднесоха цвета на Паметника на Незнайния войн, протестиращите тръгнаха по ул. "Г.С. Раковски" и вероятно ще свият после по бул. "Цар Освободител" към Народното събрание. Те скандираха "Много сме, силни сме" и "Елате с нас, протестът е за вас!"

11.50 ч. - полицаите, които охраняваха официалните гости пред Паметника на Незнайния войн, пуснаха протестиращите да поднесат цветя. Част от тях пееха пеят "Моя страна, моя България".

11.40 ч. - част от протестиращите поднесоха цвета пред паметника на Васил Левски, за да почетат националния празник 3-ти март.

11.30 ч. - на пл. "Света Неделя" все още се събират привърженици на ВМРО. Те са с обърнати наопаки знамена, което означава война, защото смятат, че българските управници са обявили война на българския народ. "Не беше чуто нито едно от исканията на протестиращите", коментира Ангел Джамбазки от ВМРО. Те ще се отправят към Паметника на Незнайния войн.

11.17 ч. - шествието от Орлов мост стигна до Президентството

11 ч. - протестиращите на Орлов мост блокираха движението на кръстовището.

10.50 ч. - пред Министерството на икономиката на ул. "Г.С. Раковски" започнаха да се събират хора. Тази неделя те са по-малко от тези, които се събраха миналата неделя. Събират се и хора на Орлов мост, както и на пл. "Света Неделя". Очаква се трите лъча на протестиращите да се съберат пред Народното събрание.

10.30 ч. пред БНБ се проведе протест срещу банковия монопол.

Навръх националния празник на България хора в цялата страна и в столицата отново се събират на национален протест.

Протестно шествие срещу монополите започва от 11.00 часа. Сборният пункт на участниците в шествието е при Министерство на икономиката, енергетиката и туризма в 11.00 часа. Шествието ще се проведе от 12.00 часа по маршрут от сборния пункт по ул. „Г. С. Раковски”, бул. „Цар Освободител” до пл. „Народно събрание”, с провеждане на протест до 17.00 часа, извън охраняемите зони на институциите. В същия час тръгва и втори лъч от Орлов мост.

Митинг-шествие по случай 135-ата годишнина от Освобождението на България организирано от ВМРО БНД. Сборният пункт на участниците в митинг-шествието се организира от 11 ч. на пл. "Света Неделя". 

Шествие на "Атака" ще се проведе от 14.30 часа по следния маршрут: от пилоните на НДК по бул. „Витоша”, бул. „Кн. Ал. Дондуков”, бул. „Цар Освободител”, наляво по ул. „Г.С.Раковски”, надясно по ул. „Оборище” до пл. „Св. Александър Невски”. Митингът ще се проведе от 15.00 до 17.00 часа на западната част на пл. „Св. Александър Невски” от страната на храм – паметник „Св. Александър Невски”.

Очаква се всички протестни шествия да се обединят, като крайна точка от маршрута е сградата на парламента, където е планирано провеждането на митинг, който трябва да приключи най-късно до 17 часа.

Протести срещу монополите ще има и в повечето градове в страната. Българите зад граница също заявиха своята съпричастност с протестите и обявиха, че ще се съберат пред посолствата ни в чужбина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews