Отбелязваме 3 март

Последна промяна на 03 март 2013 в 09:45 2859 2

Отбелязваме 3 март. Снимка: БГНЕС
Отбелязваме 3 март. Снимка: БГНЕС

135 години от Освобождението на България се навършват днес.

На 3 март 1878 година в градчето Сан Стефано е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война и се създава Българска държава след 500-годишно владичество.

Националният празник ще бъде отбелязан с тържествени церемонии в цялата страна. Българският патриарх Неофит ще оглави традиционната Панихида за загиналите в храм-паметника Св. Александър Невски. 

По традиция пред паметника на Незнайния воин в столицата ще бъде издигнато националното знаме. Час по-късно пред президентството ще бъде извършена празнична смяна на караула. Акцент в тържествата както обикновено са проявите на връх Шипка и тържествената заря-проверка пред Народното събрание. Слово ще произнесе президентът Росен Плевнелиев.

Днес е и ден на протести в цялата страна. 

Призивът е на националния празник да се излезе мирно с цветя, които да бъдат оставени на паметниците на героите. Националният протест е обявен за 11 часа.

Четири лъча ще блокират София. Мащабни шествия се очакват и във Варна, Пловдив, Русе и Благоевград. Сънародниците ни зад граница също ще излязат пред посолствата ни в близо 25 града в подкрепа на протестиращите у нас.

Двата сборни пункта в столицата са на езерото "Ариана" и пред сградата на министерството на икономиката. Лъчовете ще се насочат към парламента и ще се слеят в общ митинг. На кръгла маса вчера представители на протестиращите поискаха Народното събрание да работи до приемане на промени в Избирателния кодекс и за назначаване на програмно правителство.

Третият лъч шествие е на ВМРО, чиито привърженици ще тръгнат час по-рано от НДК по случай 135-ата годишнина от Освобождението. От същото място - но в 14,30 ч обявяват и от "Атака", които ще преминат по бул. "Витоша" към пл. "Св. Александър Невски". Митингите трябва да приключат до 17 часа заради честванията на националния празник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови