Затишие пред буря. Скромни протести в събота

Елица Мартинова 02 март 2013 в 16:28 7091 1

Протестите продължават, Снимка: БГНЕС
Протестите продължават, Снимка: БГНЕС

Протестите в много градове в страната продължиха и днес. Те обаче не можеха да се сравняват нито с числеността, нито с атмосферата на бунта от последните седмици.

След вялия петъчен протест на Орлов мост в София, в който се включиха малко над 50 човека, мероприятието в събота също не събра много участници.

Макар че част от центъра на столицата бе затворена за движение, на паветата се събраха едвa 50-ина човека и трафикът бързо бе възстановен .

Сходна бе ситуацията и в активно протестиращата морска столица. В 11 ч. там двайсетина души вдигнаха знамена пред Общината, но броят им не бе достатъчен, за да спрат движението по булеварда и шествието им продължи тихо по тротоара.

Протестът на таксиметровите шофьори, който започна в 14 ч. във Варна също не събра повече от 20 участници.

В Пловдив положението бе подобно. 20-30 човека се отидоха пред сградата на EVN по-скоро за да покажат, че градът не спи.

Най-изявени сред протестиращите днес бе Видин, където се събраха около 200 човека. Те изразиха недоволството си към състава на Обществения съвет на президента.

Затишие пред буря

Скромните съботни акции обаче съвсем не означават, че недоволството на хората е отминало. Те по-скоро са затишие пред буря.

В неделя, когато е и Националният празник на страната, се очакват многохилядни протести в цяла България.

На кръгла маса днес в София лидерите на част от протестите, сред които – Андрей Слабаков и Десислава Петрова, се събраха, за да обсъдят организацията на утрешната общонационална демонстрация.

Очаква се хиляди хора да се съберат в 11 ч. в центъра на столицата и да блокират отново Орлов мост.

Сходни са настроенията в Пловдив. Началният част на протестите там също е 11 ч., а хората ще се съберат на площада пред Централна поща.

„България в ръцете на гражданите си! На 3 март битката с гадовете продължава“, гласи главният банер във фейсбук-групата на протестиращите от Пловдив.

Находчиви жители на града на тепетата дори са предложили различни варианти за плакати, за да улеснят съгражданите си.

Особено големи, вероятно, ще са вълненията във Варна на 3 март. Гражданите на морската столица се заканиха на кмета Кирил Йорданов, който в понеделник отказа да уважи искането им и да подаде оставка. Петя Хараланова, член на Инициативния комитет на протестиращите, очаква в неделното шествие да се включат 100 000 души.

„Връщаме си държавата в неделя. Край с тях!“, пише във фейсбук-страницата на протестите във Варна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови