Тайните на крайслера са някъде в Германия

18 април 2013 в 13:10 6811 17

Автомобилът за подслушване. Снимка:
Автомобилът за подслушване. Снимка: "Дневник"

 

Записите от крайслера за подслушване на МВР със сигурност се пазят в чужбина, дори у нас да са били унищожени, научи ОFFNews.

В момента прокурорска проверка се опитва да открие предполагаеми записи от нерегламентирани подслушвания на политици и бизнесмени, които е извършвал автомобилът за мобилни подслушвания на служба СДОТО към МВР.

Ако такива записи действително са били направени, в момента с тях със сигурност разполага голяма германска фирма, която е оборудвала автомобила с техника за подслушване. Една от защитните функции на секретната мобилна техника е постъпилата в нея информация да се съхранява и от фирмата производител. Тя може дистанционно да "бърка" в записите на вана за подслушване. Това само по себе си е рисков момент, тъй като няма как да се гарантира, че данните няма да бъдат предоставени на чужди служби например. "Много е възможно в момента Германия и Европа да ни се присмиват отстрани, имайки информацията, която ние търсим", коментира информиран източник на OFFNews. Много държави не биха поели подобен риск и не биха предоставили такава възможност в ръцете на чужденци.

Какво има в Цецомобила?

Оборудването на Крайслера за подслушване (добил прозвището Цецомобил заради сигнала на Сергей Станишев, че с него екс вътрешният министър Цветан Цветанов е поръчвал незаконно следене с цел политически натиск) струва общо около 250 000-300 000 лева, коментират нашите източници. Той засича всички GSM честоти и поставени микрофони. Когато е в режим на работа, в него има екип от поне трима души – шофьор, оперативник и жена, която води записки от прихванатите разговори. Такива автомобили обикновено са оборудвани и с тоалетна, защото екипът трябва да остане вътре за неопределено време. Освен това, когато работи по подслушван обект, екипът остава скрит вътре и изглежда, че колата е празна. За целта хората вътре стоят почти неподвижно. За мисиите си колата използва набор от регистрационни номера, които бързо се свалят. Самият автомобил е регистриран на „доверен човек“.

Противно на изказванията на главния прокурор Сотир Цацаров за „безконтролно“ използване на автомобила за подслушване, това всъщност е може би най-контролираното пътно превозно средство в държавата. Причините са логични – важността на операциите, които провежда. Според реда колата за подслушване няма как да излезе без знанието на шефа на службата и на вътрешния министър, обясняват нашите източници.

При нужда от използване на СРС първо се отправя искане. То се парафира от вътрешния министър, а върху документа стоят още 4 подписа, между които тези на шефа на службата СДОТО (Специализирана дирекция "Оперативни технически операции") и на оперативния работник. В искането накратко се излагат мотивите за използване на СРС-та и се описва какви точно средства ще бъдат използвани.  Ако има нужда да се включи автомобил за подслушвания, това също се посочва изрично. Към първия документ се прикрепят евентуално полученото разрешение и справка.

След акцията събраната информация – обикновено качена на флашка – се предава отново на директора на СДОТО. Отделно автомобилът има пътна книжка, в която се записва датата на операцията, маршрутът й, кой е наредителят, кой шофира, километражът и др.

Възможно е обаче колата да е излизала по „устно нареждане“, т.е. нерегламентирано. За никого в МВР не е тайна, че на база приятелства или зависимост такива заповеди могат да бъдат изпълнени, обикновено срещу пари. Тогава това не се вписва никъде и биха могли да се извършват предполагаемите подслушвания с цел натиск. Колкото и невероятно да звучи, тук не е бил отчетен един прост факт - наличието на улично видеонаблюдение в столицата. Именно през камерите на СДВР прокурорите успяха да докажат, че Крайслерът е излизал извън часовете, вписани в документацията.

Стара борба за "ушите на МВР"

Макар по същество да служи като силно предизборно оръжие в ръцете на партиите срещу ГЕРБ, скандалът с подслушванията има и втори план. Той възроди борбата за това кой да контролира СРС-тата в държавата. За това открито заговори и главният прокурор Сорир Цацаров при огласяване на резултатите от проверката по аферата с подслушванията. Цацаров бе цитиран от медиите да казва, че „микрофонът и тоягата не бива да са на едно място“, намеквайки за изваждането на службата за подслушване от шапката ма вътрешното ведомство.

Прокуратурата веднага обяви готовност да предложи законови промени, засягащи подслушването. Според главния прокурор СРС-тата не трябва да са под шапката нито на МВР, нито на ДАНС. Той предложи звената за подслушване да се извадят от службите и да се обособят в отделна агенция, която да работи под контрола на парламента. Предложението му обаче предизвиква и много въпросителни - като например как Народното събрание ще осигури по-сигурна защита и контрол на такова специализирано звено. Още по-големият въпрос е как ще се гарантира, че събраната информация няма да се превърне в политическо оръжие в ръцете на депутати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!