Станишев за Die Presse: България е като тенджера под налягане

Елица Мартинова 24 юни 2013 в 10:00 2651 18

Сергей Станишев. Снимка:БГНЕС
Сергей Станишев. Снимка:БГНЕС

Настроенията в обществото са взривоопасни колкото тенджера под налягане, каза в интервю за австрийския ежедневник „Die Presse” лидерът на БСП Сергей Станишев.

В интервюто той обяснява, че чувствителността на обществото е изострена заради авторитарното управление на ГЕРБ, което в продължение на 3,5 г. е потъпквало всяко различно мнение. Препечатваме интервюто дословно.

Г-н Станишев, от дни гражданите на София излизат всеки ден по улицата за да поискат оставката на кабинета, след като Делян Пеевски – един не съвсем безупречен политик, бе избран за шеф на ДАНС. Проявявате ли разбиране към протестите?

През последните 3,5 г. ние живяхме под авторитарно управление, което потъпкваше всяко противоречие. Ситуацията в момента е взривоопасна като тенджера под налягане. През февруари се сформира протестно движение, което излезе по улиците не само заради високите сметки за ток, а заради усещането, че държавата повече не защитава интересите на хората. Това доведе до предсрочни избори през май. Нервите на обществото ни са толкова обтегнати, че при всяко грешно движение реакцията е много остра.

Имате предвид избора на Пеевски?

Правителството научи урока си. Сега е важно да обърнем внимание на реалните проблеми в страната: цените на тока, борбата с бедността, задвижване на икономиката – всичко това присъства в приоритетите на кабинета „Орешарски“.

Значи Вие признавате, че изборът на Пеевски е грешка? Но протестите не спряха, след като той се оттегли?

Исканията на протестиращите са различни...

Но посланията са сравнително еднотипни, хората искат оставката на правителството?

Кабинетът се вслушва в посланията на хората. Би било напълно безотговорно обаче да се проведат поредните предсрочни избори, които ще облагодетелстват властта на ГЕРБ и Бойко Борисов. Именно това са хората, които докараха България до това положение и заради тях имаше граждани, които се самозапалваха. И Ви моля, забележете разликата между протестите в София и провинцията, където обстановката е спокойна. Ситуацията е много по-различна от тази през февруари. Хората искат правителството да работи и да дава решения на социалните проблеми. Това е задачата, с която трябва да се справим.

Не успяхте ли да предвидите, че изборът на Пеевски ще доведе до протести?

Кабинетът смяташе, че най-важният приоритет са бързите мерки срещу контрабандата и престъпността. Основното ни съображение беше да изберем за шеф на ДАНС решителна личност.

Решителна?

Това бе нашата мотивация. Кабинетът трябва добре да обмисля всяко свое решение, но е и да не се колебае да работи, без да се влияе от никого.

Как ще докажете на обществото, че правителството не е зависимо от олигарси?

Чрез действия. От юли токът трябваше да поскъпне с 20%. Вместо това кабинетът успя да намали цените с 5%. Половината от българите живеят в бедност, те искат правителството да се погрижи за тях. Затова от юли, въпреки тежкото положение на бюджета, ще увеличим майчинските. Заедно с това се взимат мерки срещу корупцията и бюрокрацията, с което да подобрим икономиката.

Управляващата партия няма мнозинство в парламента. Трябва да разчитате на подкрепата на крайната националистическа партия „Атака“.

Партия „Атака“ не ни подкрепя. Единственото управление, което „Атака“ е подкрепяла, е това на Бойко Борисов. Защо тогава никой не протестираше – нито ЕНП, нито медиите? Двете партии, които поддържат кабинета, са БСП и ДПС.

И все пак вие зависите от добрата воля на „Атака“ - все пак с техния глас се постига нужния кворум за пленарните заседания.

Нека се придържаме към фактите. Нас „Атака“ не ни подкрепя. „Атака“ само се регистрира в парламента, за да функционира Народното събрание. Не ви ли се струва странно, когато най-голямата парламентарно представена парти блокира работата на парламента, като не идва на работа? Това струва ли ви се като конструктивна опозиция?

Как би могла да се осъществи съвместна работа с ГЕРБ?

Те са добре дошли да участват в работата на парламента. На България й предстои да обсъди с ЕС финансовата рамка за следващия програмен период. Необходимо е да определим приоритетите на страната. Ние сме демократична партия, искаме опозицията да участва в тези процеси. Но от първия ден на парламента ГЕРБ отказват да приемат вота на народа.

Самият Вие сте под вътрешнопартиен натиск от страна на видни социалисти като Румен Петков. Как ще се справите с напрегнатата обстановка?

Със своите крясъци г-н Петков може само да засили позициите ми в партията.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!