Ски общините в писмо до Бойко: Защитените зони са прекалено много

Владимир Йончев 04 ноември 2012 в 15:20 2425 3

Отворено писмо, в което се настоява за намаляване на защитените територии по Натура 2000, бе разпратено  до премиера Бойко Борисов, председателя на парламента Цецка Цачева и медиите.

Писмото е изпратено от непознатия досега имейл winter coalition (зимна коалиция). Като подписали го са изброени 10 общини, в които има възможности за ски-туризъм, както и 3 браншови организации.

Към момента няма информация дали изброените общини, наистина се приели такова отворено писмо. Подписи и решения на общинските съвети не са прикрепени, а община Чепеларе дори е с объркано име и е написана "Чепелари".

Преди 3 месеца подобно писмо бе изпратено от името на Националното сдружение на общините (НСОРБ). Впоследствие се оказа, че то не прието по уставния ред и с името на НСОРБ е злоупотребено.

Истинско или не, писмото е забележително с натиска си за намаляване на защитените зони в България и с призивите за противопоставяне на европейското законодателство:

"Години наред повтаряме, че защитените зони в „Натура 2000” в България са необосновано много и в бедна държава като нашата спират всяка инициатива: 35 % от територията на страната срещу Западна Европа, където са между 8 и 14%!", пише в текста.

По-надолу публикуваме без редакция текста на писмото:

ОТВОРЕНО ПИСМО

на представители на местната власт, зимния туристически и спортен бизнес, хотелиерски и ресторантьорски браншови организации в България

Проблемите със зеления рекет, с които днес се сблъскват колегите от рудодобивната и други промишлености, не са нито уникални, нито еднократни – те са принцип, по който в България продължават да се развиват отношенията между държавата, бизнеса и екологичните организации.

Вчера проблемът с разрушителната псевдозелена политика беше при туристическите и спортните инвеститори, днес е в рудодобива – утре и вдругиден ще е при трети и четвърти бранш: това ни очаква, защото екологичният рекет е начин за препитание на голяма група, държавни служители и лъжееколози, скрити зад маската на защита на околната среда. Всъщност, действията им през последните години доказаха, че става дума за сръчни манипулатори на общественото мнение, а напоследък и за доказани рекетьори.

Имената на отделните зелени организации са без значение – те се възпроизвеждат от едно котило и с обща цел: да нахранят себе си за сметка на хората по регионите и бизнеса.

Затова задаваме въпроса: изпълнителната власт в България кого предпочита да слуша – няколко стотин зелени рекетьори и професионални митингаджии и манипулатори на обществото или няколко милиона българи, които опитват да свържат двата края, работейки в различни браншове?

Когато през последните две години ние, представители на местната власт, на инвеститорите в зимната спортна инфраструктура, туризма, хотелиерството, дърводобива и пр., предупреждавахме, че триъгълникът на тези отношения е обърнат с главата надолу и държавата отказва да ги регулира по логичен и взаимноприемлив начин, никой не пожела да осъзнае общия проблем, пред който всички сме изправени.

Години наред повтаряме, че защитените зони в „Натура 2000” в България са необосновано много и в бедна държава като нашата спират всяка инициатива: 35 % от територията на страната срещу Западна Европа, където са между 8 и 14%! Докога ще търпим зелените да заплашват обществото и изнудват управляващите с писмата си до Брюксел, където лъжесвидетелстват против родината си? Днес у нас закони се пишат и променят под диктовката на зелени интереси и прищевки. Кога ще се намери някой да осветли и провери откъде идват парите на „зелените” и плащат ли данъци у нас, както това прави всеки светъл бизнес? Питаме: с какво да се препитават хилядите български семейства, затворени в стерилната среда на зелената „Натура” и обречени на безработица – може би зелените ще ги извеждат на екологична паша?

Махалото на националния баланс винаги трябва да е някъде по средата. И ние сме първите най-големи радетели за равновесието между екология и бизнес, за спазване на процедурите и обективни условия пред всички. Българите искаме да пазим, но и да ползваме нашата българска природа. И първият, който е длъжен да следи за това равновесие, е държавната власт. Къде е тя сега? Какво ще направи? Вероятно ще опита да решава нещата на парче. А смисълът е проблемът да се реши принципно – както съветвахме миналата и тази година по повод закона за горите и всички псевдооекологични спънки, които изникнаха пред този бизнес заради отказа на държавата да поеме отговорност и прояви визионерство. Днес махалото на равновесието между бизнес и екология е еднозначно в единия край – неизвестно защо в зеления край, и то в условия на тежка криза, при обедняващо население, при обезлюдяващи се региони. Кой ще поеме тази отговорност?

Докога хората, които сме избрали начело на държавата ще излъчват коренно противоположни сигнали: едните, че няма да се поддадат на провокации на екологичните организации, и другите, чието поведение внушава, че налагането на тотална екология е с предимство пред нуждите на населението и държавната хазна. Приоритетите на властта трябва да обърнат поглед към бъдещето на народа поне толкова, колкото досега следваха интересите на т.нар.зелени организации.

Ние, представители на местната власт, на зимния туристически и спортен, хотелиерски и ресторантьорски бизнес у нас, приканваме колегите си от всички браншове да погледнем глобално на проблема, да го назовем и изискаме от законодателната и изпълнителната власт да върне нормалното равновесие в отношенията държава-бизнес-екология. Хора като нас осигуряват няколко десетки хиляди работни места, цели региони очакват от нас да задоволим нуждите им, да повишим стандарта на живот, да обезпечим следващото поколение млади българи.

Като първа стъпка към възвръщане на нормалността в българската политика и икономическа логика настояваме незабавно и цялостно да се преразгледа действащото екологично законодателство в посока равнопоставеност екология-бизнес, с участието на браншовите организации и при зачитане интересите и очакванията на местното население.

Време е законодателната и изпълнителната власт да спрат да мислят само в мътно зелено. Националният трибагреник, дами и господа управляващи, е с повече цветове и стотици хиляди българските граждани очакват от вас да се намесите решително в защита на техните интереси!

ОБЩИНА САПАРЕВА БАНЯ

ОБЩИНА БАНСКО

ОБЩИНА РАЗЛОГ

ОБЩИНА КОСТЕНЕЦ

ОБЩИНА ЧЕПЕЛАРИ

ОБЩИНА САМОКОВ

ОБЩИНА ДУПНИЦА

ОБЩИНА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

ОБЩИНА КОЧЕРИНОВО

ОБЩИНА ДОЛНА БАНЯ

НАЦИОНАЛЕН БОРД ПО ТУРИЗЪМ

АСОЦИАЦИЯ НА ХОТЕЛИЕРИТЕ И РЕСТОРАНТЬОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ

ЗИМНИTE ТУРИСТИЧЕСКИ ЦЕНТРОВЕ

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews