Скандална заменка стои зад местенето на митниците

Юлиан Христов 24 юли 2012 в 15:38 6541 0

Протест пред Министерството на финансиите   Снимка: Сергей Антонов
Протест пред Министерството на финансиите Снимка: Сергей Антонов

Местенето на администрацията на Агенция „Митници“ от София в Русе е съпроводено със заменка, която със сигурност няма да е в полза на държавата. Предстои сградата на агенцията на ул. “Г. С. Раковски” в центъра на София да се замени срещу част от новопостроения Бизнес парк в Русе. За момента не е ясно чия точно е офертата – на правителството или на собственика на сградата Богомил Димитров.

Сделка с голям бакшиш

„Сградата на Агенция „Митници“ в София претърпя един много скъп ремонт още при Милен Велчев. Тя е пригодена специално и точно за митническата администрация и е клас „А“. Единствената сграда, която е същия клас в Русе, това е така нареченият Бизнес парк, самият собственик призна, че е поготвена замяна на двете сгради“, обясни пред OFFNews.bg Григор Здравков от Българска легия "Антимафия". Според него това много прилича на класическа корупционна сделка, за която комисионната варира около 15 млн. лв. „Сами преценете – едната сграда е в центъра на София, ремонтирана е, има съответната инфраструктура с паркинги и т.н. Другата сграда е на по-голяма площ, но е в Русе“, каза Здравков като уточни, че сградата на митниците в София през годините е пригодена специално за нуждите на агенцията.

Информацията за готвената заменка беше потвърдена преди седмица от шефа на митниците Ваньо Танов. Според него предложението е постъпило в Министерството на финансите. Танов даде ясно да се разбере, че покрепя подобно предложение за преместване на администрацията именно в тази сграда. Аргументът е, че местенето в административни сгради в Русе би било по-скъпо, тъй като те не са ремонтирани от години.

„Корупцията в Агенция „Митници“ е сведена до мининум. Няма корупционна практика, която да се извършва от ръководителите на отдели, камо ли от отделните експерти. Корупцията там се намира на 12 етаж, където е ръководството на Агенция „Митници“. Това, че Русе е граница и там има някакви информационни центрове, които са ни помогнали да ловим голяма контрабанда, е смешно. В същия момент всеки забравя да каже, че Ваньо Танов живее в Русе“, коментира Григор Здравков.

Електронни митници

За втори път служители на митниците излизат днес на протестно шествие до сградата на Министерството на финансите. Те искат да чуят от вицепремиера Симеон Дянков аргументи защо агенцията трябва да се мести от София в Русе и подробен разчет колко ще струва решението на данъкоплатците.

Българската стопанска камара днес излезе с препоръка, вместо да се стига до местене на митниците, да бъде ускорено изграждането на електронното правителство. "Считаме, че в ерата на комуникациите и цифровизацията физическият контакт с държавните чиновници е анахронизъм, а това прави аргумента за географска близост на администрацията с бизнеса и гражданите несъстоятелен".

Камарата обвинява още настоящия кабинет в липса на приемственост и дава за пример. т.нар. правителствен комплекс на бул. „Цариградско шосе“. Предишното правителство инвестира не малко публични средства в него, а настоящото реши да изгражда на същия терен технологичен парк, при наличието на огромен ресурс от свободни административни и бизнес сгради, се казва в становището на БСК.

„В момента не се краде толкова на вдигната бариера, колкото чрез митническата информационна система - БИМИС, която на непочтените бизнесмени би предоставила огромни възможности“, обясни Григор Здравков. Той обясни, че с предстоящото преместване на администрацията контролът върху системата ще бъде занижен, което е предпоставка за сериозни нарушения.

Цялото интервю с Григор Здравков четете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови