Съветник на Плевнелиев - висш политофицер в БКП

Последна промяна на 22 януари 2013 в 17:51 4132 4

Стоимен Стоименов. Снимка: www.president.bg
Стоимен Стоименов. Снимка: www.president.bg

Съветникът по националната сигурност на президента Росен Плевнелиев - ген.-майор от резерва Стоимен Стоименов, е бил високопоставен политофицер в БКП преди 10 ноември 1989 година.

Това разкрива политологът Антон Тодоров, който попада на два документа от архивите на БКП, където е споменато името на Стоименов.

„Кучета в резерв“ на тоталитарния режим

От архивите е видно, че полковник инж. Стоименов е бил инструктор в отдел „Социална и национална сигурност” при ЦК на БКП. В единия от документите, подписан от тогавашния военен министър Добри Джуров, се предлага "инструкторът в отдел „Социална и национална сигурност” при ЦК на БКП полковник инженер Стоимен Цветанов Стоименов" да стане началник на политотдела на Трета армия.

„Това са документи, които буквално преди месец открих в архива на ЦК на БКП. Единият документ е доклад от 28 август 1989 година на тогавашния министър на отбраната армейски генерал Добри Джуров и на началника на Главно политическо управление на Българската народна армия ген.-полковник Митко Митков. В този доклад, който е от седем страници, са описани разстановки на партийно-политически кадри в БНА, като на пета страница е посочено името на днешния съветник по сигурността при президента, като инструктор в най-важния отдел при ЦК на БКП - Социална и национална сигурност. В този отдел са били едни от най-приближените на партията хора, които са изпълнявали оперативни задачи“, обясни пред OFFNews Тодоров.

Споменатият отдел е надзиравал всички структури в държавното управление, а хората в тях са имали неограничен достъп до всички ведомства и документи. „Като започнете от Министерството на правосъдието, минете през Прокуратурата, армията и всички тогавашни служби, ПГУ на ДС, Шесто управление на ДС, Разузнавателното управление на Генералния щаб. Тези хора са надзиравали цялото МВР, надзиравали са всичко, което се случва в армията. А политофицерите като Стоименов слухтяха за най-малкото неподчинение или изразено негативно мнение към партията. Тези хора бяха "учетата в резерв" на тоталитарната компартия, на онзи диктаторски режим, който тероризираше хората тогава“, обясни Тодоров.

„Това е скандално. Аз не мога да повярвам, че това се случва на 24-та година от прехода, осма година сме в НАТО, а най-важният съветник на главнокомандващия е ортодоксален комунист, който е преследвал българи, заради несъгласие с терористичната политика на БКП“, допълва Тодоров, като заявява, че е изпратил отворено писмо до президента.

Конфедерация на генералите

В свое разследване OFFNews вече разкри, че и понастоящем Стоименов оглавява Конфедерация на обществени организации от сигурността и отбраната (КООСО). В това сдружение влизат поредица от неправителствени организации, сред които четири се посочват, като „банка за кадри“ във военния сектор на настоящето правителство.

От една от тези организации произхожда и настоящият военен министър Аню Ангелов.

От кадровия списък с имена на членове на тези организации излизат и други интересни подробности. Полковник от резерва Иван Василев Иванов, председател на т. нар. Римски клуб (Асоциацията на завършилите колежа на НАТО в РИМ), до декември месец изпълняваше длъжността директор на Дирекция „Управление на човешките ресурси“, където беше назначен от Аню Ангелов. Римският клуб, в който почетен член е военният министър, също е част от Конфедерацията на Стоименов.

Член на Конфедерацията е и Центърът за изследване на националната сигурност (ЦИНС), оглавяван до 2009 година от Аню Ангелов. Генерал-майор Съби Събев, който и понастоящем заема поста на Ангелов в Центъра, пък работи в Института за перспективни изследвания на отбраната във ВА „Г. С. Раковски” заедно с капитан I ранг Янцислав Янакиев - секретар на Римския клуб.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.01 2013 в 19:42

Българите казваха на европейците,че там където сме отишли - съюзници във войни,членове на отбранителни съюзи и т.н. до сега не са просъществували много време.Вече и Англия го потвърди с искането на рефередум да ли да стоят повече в ЕС.Това сме нии!

23.01 2013 в 09:35

Браво, хилещия се, само така. Нови политики и стратегии, нови тикви... Слушай жена си бе, милионер, насра се нееднократно за 1 г. Чакаме с нетърпение...

23.01 2013 в 03:13

А ЗАЩО НЕ ???ПЛЮНКОТО КАКЪВ Е?"ИЗДЪНКА" НА КАКЪВ РОД Е?КОМУНИСТИЧЕСКИ....КАКВО ТОЛКОВА ЧУДНО?

22.01 2013 в 20:41

С БКП напред! ....към НАТО