Закриват дома за деца от филма "Баклава"

OFFNews 03 септември 2013 в 11:32 3934 0

Бургаският дом за деца “Александър Георгиев-Коджакафалията”
Бургаският дом за деца “Александър Георгиев-Коджакафалията”

Домът за деца, лишени от родителски грижи, "Александър Георгиев – Коджакафалията" е закрит с решение на Община Бургас, съобщи БНР.

С настаняването на последните 8 деца от бившия социален дом в жилище от семеен тип приключва 80-годишната история на дома, добил печална слава с филма "Баклава" на българския режисьор Алексо Петров, който живее в Канада. Сградата е построена със средства на Александър Георгиев – Коджакафалията, един от най-богатите бургазлии, раздал огромна част от имотите си на бедните. След ремонт тя ще бъде предоставена на 3 училища за нуждите на образованието, заяви заместник-кметът Йорданка Ананиева.

Заместник-кметът по здравеопазването Лорис Мануелян заяви, че настаняването на децата в жилища от семеен тип първоначално е срещнало отпор от местните жители, но когато са се уверили, че това са просто деца, а не бандити, хората са ги обикнали. Самите деца имат отлични оценки в училище и са развили неподозирани таланти.

Появата на филма през 2008 година предизвика огромен скандал и беше причина Държавната агенция за закрила на детето да заклейми лентата, а прокуратурата в Бургас да започне разследване срещу режисьора му. Някои сцени от филма предизвикаха остра реакция. Режисьорът на лентата  е убеден, че скандалът около филма е бил изкуствено създаден. Алексо Петров беше подведен под отговорност за това, че за филма е наел на работа деца без необходимите разрешения. По-късно Петров беше оправдан по тези обвинения.

От май месец пълната режисьорска версия на филма може да бъде гледана свободно в YouTube.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови