Похитителят от Сливен получи 15 години затвор

Юлиан Христов 18 април 2013 в 14:43 1484 4

Стефан Стефанов. Снимка: БГНЕС
Стефан Стефанов. Снимка: БГНЕС

15 години затвор получи Стефан Стефанов - мъжът, който на 23 март 2011 година близо 40 часа държа като заложници няколко души в клон на "Инвестбанк" в Сливен. 

Присъдата беше дадена в четвъртък от Окръжния съд в Сливен. Стефанов трябва да излежи наказанието си при първоначален строг режим, а също така и да изплати и 160 000 лева обезщетение за опит за убийство срещу охранителя Станчо Станев. 

Делото премина по съкратената процедура, тъй като Стефанов призна изцяло фактите от обвинителния акт и не пожела да се събират допълнително доказателства. Той получи 12 години затвор за опита за въоръжен грабеж и отделно за всеки от петте случая за държане на заложници - по 3 години затвор. Съдът призна Стефанов за виновен и по обвинението за незаконно притежаване на боеприпаси - 1 година и 4 месеца затвор, както и 8 месеца за повреждане на имущество на банката в размер на 1100 лв. и на автомобил, който е бил в близост до банката по време на обира.

Съдът определи едно общо наказание в размер на най-тежкото - 12 години, което е завишено с още 3 години.

Съдът е постановил Стефан Стефанов да плати и 6400 лева държавни такси и други 250 лева разноски по гражданския иск на Станчо Станев за нанесени нематериални щети и морално-психично разстройство. Присъдата подлежи на обжалване пред Бургаски апелативен съд в 15-дневен срок.

Това е второто произнасяне по случая на първа инстанция, след като делото беше върнато два пъти. Първо Върховният касационен, а след това и Апелативният съд в Бургас върнаха делото заради пропуски в обвинителния акт.

През март 2012 година Бургаският апелативен съд даде 16 години и 8 месеца затвор на Стефанов, като по този начин увеличи присъдата му от първа инстанция с две години. ВКС обаче върна делото за ново разглеждане, след което процесът стартира отново на първа инстанция. 

На 23 март 2011 година Стефанов нахлу в банков клон в центъра на Сливен. Тогава той рани охранителя Станчо и държа като заложници служителки от банката близо денонощие. Близо 40 часа продължи заложническата драма в Сливен. В рамките на няколко часа Стефанов пусна постепенно шестимата похитени от него и остана сам в трезора на банката, като в последните часове заплашваше със самоубийство. След разговори с психолози от МВР той се предаде.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша