САЩ официално обвиниха в заговор срещу правителството варненеца Ваньо Минков

Юлиан Христов 05 август 2013 в 16:18 7646 21

Ваньо Минков. Снимка: Фейсбук
Ваньо Минков. Снимка: Фейсбук

Екстрадиция и до 30 години затвор застрашават българина Ваньо Минков, срещу когото САЩ официално предявиха няколко обвинения.

Днес във Варненския окръжен съд беше гледана мярката за неотклонение на 31-годишния варненец, който престоя 60 дни в ареста.

Магистратите днес прецениха, че Минков трябва да остане в ареста, докато не приключи производството по искането за екстрадирането му в САЩ. 

В съда са получени официални документи от САЩ. Сред тях са нотариално заверен Обвинителен акт от 9 април тази година от разширен състав на федерални съдебни заседатели, в който се посочват няколко престъпления, за които американското правосъдие предвижда от 10 до 30 години. Властите в САЩ обвиняват Минков в заговор за измама на правителството на САЩ, заговор за извършване кражба на чужда идентичност (кражба на лични данни и банкова информация), заговор за извършване на престъпления срещу САЩ чрез измама по компютърен път. Посочените престъпления са включени в Договора за екстрадиция между България и САЩ, който е ратифициран през май 2009 година.

Сред изпратените документи е и искането за екстрадицията на българина, а също и клетвени показания на помощник федерален прокурор за северен район на Ню Джърси при Федералното Министерство на правосъдието на САЩ, клетвени показания и на специален агент на САЩ в подкрепа на молбата за екстрадицията и други документи.

Българският съд е заключил, че има достатъчно основания Минков да остане в ареста, докато не прецени дали да го предаде да американските власти. В същото време от пресслужбата на съда не уточняват на базата на какви доказателства е взето днешното решение, което се базира единствено на материалите, предоставени от САЩ. От тях ставало ясно, че "престъпната дейност се е развивала във виртуалното пространство" по "множество начини".

Съдът намира, че ако е с по-лека мярка за неотклонение Минков може да се опита да заличи свои действия във виртуалното пространство. Съдът не сподели аргументите на защитата му, че мъжът е с чисто съдебно минало и няма опасност да се укрие. Наказанията, предвидени за този род престъпна дейност се наказват тежко в САЩ - със затвор до 30 години и това може да мотивира българина да се опита да избегне наказателното преследване. С тези аргументи ВОС определи, че до приключване на производството по екстрадицията, което ще бъде насрочено през следващите 7 дни, Ваньо Минков ще остане постоянно в ареста.

Както вече OFFNews писа, случаят на Ваньо Минков е подобен на този с Гергана Червенкова. 

Приятелката на Минков Анита Иванова твърди, че задържането му не почива на никакви доказателства. По разказа й сагата започва още на 31 май, когато служители на Противодействие на организираната престъпност (ПОП) извършват обиск в дома на Ваньо. На въпросите му какво се случва единственият отговор е, че става въпрос за поръчка от САЩ. Още същия ден Минков е арестуван, като обискът в дома му продължава и през нощта.

В резултат спецполицаите изземват лични лаптопи и преносими хард-дискове на Ваньо и майка му.

Ваньо е задържан в ареста след с решение на съда, като по-късно е преместен във Варненският затвор за срок от 60 дена, докато от САЩ не пристигне молбата за екстрадиция. Тя пристига на 24 юли, но българинът, адвокатите и близките му се запознават с нея едва на 2 август.

Сред документите има и молба до българските власти, които трябва да съберат доказателства за вината на Ваньо. Главният прокурор на САЩ твърди, че доказателства могат да бъдат набавени единствено в България. Става въпрос за данни от три фирми доставчици на интернет услуги в България.

Сагата започва, когато американски агенти под прикритие попадат в интернет на лице с псевдонима Цар, което продавало голяма база данни с открадната информация за дебитни и кредитни карти. Цар комуникирал с потенциалните си купувачи, използвайки няколко ICQ-акаунта. Към днешна дата американците не са успели да идентифицират Цар. Те обаче са били в състояние да засекат няколко адреса на мрежови протокол (IP-адреси), които са били използвани за достъп до неговите ICQ-акаунти. Тези IP-адреси са регистрирани в български компании, доставчици на интернет - Interbild, Варна, Космо България Мобайл и БТК. Американската страна е поискала да се набави информация за абонатите, свързани с тези IP-адреси.

Единствените улики срещу българина са, че единият от проследените IP адреси, с които работил Цар, съвпадали с този, който е регистриран на името на Ваньо. Българинът обаче твърди, че логването към неговия адрес може да стане съвсем свободно, от 200 до 500 метра, тъй като той използва в дома си безжичен рутър.

Според защитата на Ваньо чрез лаптопа му може директно да се докаже дали той е въпросното лице - това може да стане чрез т. нар. МАС-адрес, който е персонален за всеки лаптоп. По този начин категорично можело да се докаже, че иззетият лаптоп от дома на Минков, не е този, с който са били извършени престъпленията от Цар. 

Близките на Ваньо са убедени, че към момента той е само заподозрян. По законите на САЩ той трябва да бъде екстрадиран, където може да прекара неограничено време в затвора в очакване на присъда. Те се притесняват, че през това време той може да бъде манипулиран и притискан, докато не се пречупи и не "признае" и не се съгласи на "преговори".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!