Руски медии: Болест спря пътуванията на Путин

Николай Марченко 30 октомври 2012 в 16:33 2448 1

Путин
Путин

Президентът на Русия Владимир Путин най-вероятно няма да посети церемонията по подписване за газопровода „Южен поток“ в София на 9 ноември поради заболяване. Агенция "Ройтерс" и руските медии масово коментират в мрежата, че 60-годишният държавен глава от началото на октомври куца и носи специален колан за болки в гърба.

„Шефът не е наред“ или „Наскоро го видяха с ортопедичен корсет“ -  цитира източник, пожелал анонимност, световната агенция "Ройтерс". Информацията предизвика хаос сред медиите в Москва – цитира я сп. "Forbes Russia" и други авторитетни издания. Според източника на "Ройтерс", на Путин може да му се наложи сериозна операция на гърба, като поради това масово се отменят или се отлагат отдавна насрочените му визити в чужбина.

 За пръв път масово се отменят визити

„Никой не го е обявявал официално, но всички знаят, че посещенията в чужбина са отменени поради болестта му“, казва източникът на агенцията, като пояснява, че в Туркменистан тази седмица ще пътува премиерът Дмитрий Медведев, а не лично Путин, в чиито компетенции са международните въпроси.

 Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков опроверга думите на анонимните източници, като каза, че Путин няма проблеми със здравето и най-доброто доказателство е „ултра напрегнатият му график“. Според него обаче посещенията на президента зависели и от двустранните отношения със страните, където трябваше да отиде в най-близко бъдеще: „Да се избегнат текущите проблемни моменти е невъзможно“.

Путин вече отмени своите планирани визити в Туркменистан, Турция и Пакистан (не е ясно дали посещението в София  е било в графика му – бел. ред.). Отмяната на тези визити се обяснява с „политическия дневен ред и дипломацията“.

Водещата руска опозиционна телевизия „Телеканал Дождь“ цитира сайта на президента, според който октомври е за учудване „празен“ откъм посещенията в чужбина, като Путин успя да посети единствено Таджикистан и Уляновска област. Според телевизията „ултра напрегантият график“ на президента бе в последните половин година, но рязко секна от октомври – от май до септември Путин посети 12 държави и направи 14 посещения из страната. За сравнение, през рекордната 2007 г. посещенията в чужбина са били 27 на брой. „С други думи, до октомври Путин е пътувал също така активно, както и в най-добрите си години, но от началото на октомври престана“, обобщава „Телеканал Дожд“.

 Журналисти опровергани от прессекретаря

Телевизията цитира и журналистите, които видели Путин да куца още по време на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество във Владивосток. „Ние наблюдавахме Путин 4 дни и всеки път това се набиваше на очи: когато се разхождаше из медиа центъра, идваше на срещи с едрия бизнес, на последната пресконференция пък се опираше на маса“.

Телевизията подчертава, че непотвърдените съобщения съвпаднат с информацията, че Путин почти не идва в Кремъл, а работи в резиденцията Ново-Огарьово край Москва. Прессекретарят му Дмитрий Песков има обяснение и за това: раздразнението на московчаните от задръстванията заради затваряните за преминаване на кортежа пътища.

„Дождь“ цитира и известната журналистка от в. “Коммерсант“ Наталия Геворкян, авторката на книга за Путин „От първо лице“, според която президентът започнал да куца седмици преди да го забележат във Владивосток.

„Трудно е да се каже, на кои анонимни източници се опира "Ройтерс". Toва е един от случаите, в които не си струва да имаш доверие на анонимните източници. Аз, от своя страна, мога да отбележа, че това не отговаря на действителността“, коментира прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков пред агенция „Интерфакс“.

 

Борисов да се надява, че не идва заради него

През средата на септември премиерът Бойко Борисов се възмути от „вероломния“ иск за 1 млрд. евро от страна на руската „Атомстройекспорт“ („Росатом“) към Националната електрическа компания (НЕК) за оборудването за спряната АЕЦ „Белене“.

Тогава премиерът се закани, че лично щял да говори с Путин за проблема, когато руският президент пристигне в София за подписване по „Южен поток“. Според Борисов те се разбрали в телефонен разговор с руския президент, че той лично ще посети София на 9 ноември.

В противния случай Бойко Борисов се закани да не участва в преговорите за „Южен поток“. Впоследствие се оказа, че тази визита наистина няма да се състои. Понеже тя дори не беше в включена в графика на Путин, руските медии дори не я споменават сред отменените посещения в чужбина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови