"Прага пост": ЧЕЗ иска да се освободи от криминалната ТИМ

Николаос Цитиридис 26 март 2013 в 12:37 8054 3

Енергийният гигант ЧЕЗ се опитва да се дистанцира от мистериозната криминална групировка ТИМ, след като мафиотската организация купи значителен дял от дейността на чешката компания в България, пише чешкото издание "Прага пост":

"Смята се, че ТИМ е най-влиятелната империя на организираната престъпност в България в 30 хиляди служители и имоти на стойност между 1 и 2 милиарда евро.

Смята се, че групировката е създадена във Варна през 1993 като охранителна компания, която се е занимавала със събиране на дългове, от трима бивши елитни български морски тюлени: Тихомир Иванов Митев, Иво Каменов Георгиев и Марин Великов Митев. Известната организация, чието име вероятно произлиза от първите букви на първите имена на основателите си, притежава националния авиопревозвач "България Еър", химическия холдинг "Химимпорт", няколко медии и други бизнеси.

Според изтекла кореспонденция на американското посолство, ТИМ е въвлечена в "широк кръг от криминални дейности, включително изнудване и рекет, сплашвания, проституция, хазарт, наркотрафик, кражба на коли и трафик на крадени автомобили".

Разкритията за връзки на ЧЕЗ с подземния свят в България е нов удар за компанията, 70% от която е собственост на чешкото правителство. Тя вече е изправена пред сериозни проблеми в балканската страна. След поредица от ожесточени национални протести заради рязкото увеличаване на цените на тока миналия месец българското правителство съобщи намерението си да отнеме лиценза на ЧЕЗ за доставяне на ток.

Общественото недоволство принудиха премиера Бойко Борисов да подаде оставка на следващия ден, но властите продължават да разследват ЕРП-компаниите, включително ЧЕЗ, за да установят дали са извършили нарушения или престъпления. Българският главен прокурор заяви, че целта на разследването е да се провери дали всички разходи и инвестиции са реални.

Очаква се инспекцията да приключи на 22 март, след което ще бъдат подготвени заключения. На 16 април е планирано публично изслушване на енергийния регулатор. ДКЕВР вече съобщи, че другата чешка компания Енерго-Про е злоупотребила с доминиращата си позиция миналата година като е спряла тока на ВиК дружеството на град Добрич.

Докато разследването на ЧЕЗ продължава, група български разследващи журналисти разкри, че през ноември миналата година тайнствената групировка ТИМ е купила акции от балканските филиали на компанията ЧЕЗ Електро и ЧЕЗ Разпределение. Централна кооперативна банка, която е свързана с ТИМ, е била посредник в приватизацията на миноритарния дял от 33% на българското правителство в ЧЕЗ на Българската фондова борса.

Цитирайки финансова информация на ЧЕЗ България, репортерите твърдят, че сега ТИМ контролира 25% от ЧЕЗ Електро и 5% от ЧЕЗ Разпределение. Днес ТИМ разшири бизнес интересите си и сега е концентрирана върху престъпленията на белите якички, заяви Атанас Чобанов, главен редактор на сайта за разследваща журналистика Биволъ.бг.

"Те плащат за мълчанието на медиите. Те не искат тяхната дейност да се знае", заяви Чобанов пред "Прага Пост". "Това наричам двойния стандарт на Запада. Те правят бизнес с бандитите и в същото време България е прекалено корумпирана от организираната престъпност и ние нямаме правото да сме в Шенген. Чуждестранните компании подхранват тази корупция и организирана престъпност като я легитимират", добави той.

Но ЧЕЗ се дистанцира от българския криминален синдикат, заявявайки, че не могат да контролират кой купува акциите им на фондовата борса в чужбина. "ЧЕЗ по никакъв начин не може да повлияе на това кой притежава акциите на компанията. Продажбата на държавните акции беше изцяло в ръцете на Българската агенция за приватизация", заяви говорителката на ЧЕЗ Барбора Пулпанова.

Докато ЧЕЗ чака да разбере дали България ще отнеме лиценза й, компанията се натъкна на нова пречка след като енергийният регулатор на страната съобщи, че тя трябва да намали цените на тока. Най-голямата енергийна компания в Централна и Източна Европа твърди, че уважава решението на регулатора, което ще я принуди да намали цените със 7,2%.

Но продължаващите проблеми на ЧЕЗ в България породиха опасения в чешкото правителство. В писмо до председателя на ЕК Жозе Барозу от 4 март, чешкият посланик в ЕС изрази загриженост, че "системата на лицензиране и отнемане на лицензи в българския енергиен сектор, както и някои административни процедури може би нарушават както българското национално законодателство, така и директивите на ЕС".

Чобанов заявява, че въпреки настоящите проблеми в България, ЧЕЗ все пак може да има бъдеще в страната, ако изчисти името си. Той твърди, че това трябва да включва отстраняването от УС на Димитър Николов Стефанов, бизнесмен свързан с мафията и съдружник на бившия премиер Бойко Борисов. "Нещата не могат да продължат по този начин с ТИМ като акционер... Трябва да има някои радикални промени в ръководството. Проблемът е, че в България те нямат доверие. Хората искат да купуват ток от компанията, която дава по-добра цена", заяви Чобанов."

По БГНЕС

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!