Неврохирурзи от "Токуда" отстраниха четири тумора с една операция

Вероника Шербанова 05 юли 2013 в 15:06 11052 2

Д-р Славомир Кондов, началник отделение по неврохирургия в
Д-р Славомир Кондов, началник отделение по неврохирургия в "Токуда"

Неврохирурзи от болница „Токуда“ отстраниха успешно четири мозъчни тумора с една операция на 56-годишен мъж. Пациентът е в добро състояние и днес ще бъде изписан.

Мъжът е постъпил в отделението по неврохирургия с четири животозастрашаващи мозъчни тумора. След детайлно проучване на състоянието на 56-годишния пациент, лекарите решават да отстранят злокачествените образувания в рамките на една операция.

Хирургичната интервенция се осъществява от екип начело с началника на отделението по неврохирургия д-р Славомир Кондов.

Рутинно се отстраняват 2 до 3 тумора на главния мозък с една операция. Много рядко се прибягва до отстраняването на повече злокачествени образувания, обясни д-р Кондов. Взехме това решение с идеята пациентът да премине само веднъж през възстановителния период след операцията и да се върне към нормалния си начин на живот, посочи той.

Хирургичната намеса е факт благодарение и на уникалната за България невронавигационна апаратура, която интегрира образите от скенер и ядреномагнитен резонанс, насочва хирурга и позволява прецизен контрол на интервенцията. Отстраняването на мозъчните тумори с новата апаратура е щадящо за пациента, а периодът на възстановяване е по-кратък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!