Поредно дело срещу Мирослава Тодорова

Юлиан Христов 22 март 2012 в 14:58 1388 0

Мирослава Тодорова. Снимка: БГНЕС
Мирослава Тодорова. Снимка: БГНЕС

Ново дисциплинарно производство срещу съдия Мирослава Тодорова от СГС бе образувано днес от Висшия съдебен съвет (ВСС). То ще бъде приобщено към висящото второ дисциплинарно производство, образувано на 1 март.Тогава, по предложение на петима от членовете на ВСС, беше назначен тричленен дисциплинарен състав във връзка със забавени мотиви от съдия Тодорова с 4 години и 8 месеца по дело за отвличане, което по-късно е прекратено от Софийския апелативен съд поради изтичане на давността.

Днес членове на съвета предложиха дисциплинарно производство и за друг случай за забавени мотиви, този път с четири години. Става дума за дело за убийство, по което подсъдимият Славчо Добрев е оправдан, защото е извършил престъплението при неизбежна отбрана. Сестра му системно е била тормозена, бита и насилвана от приятеля си. При поредния случай на насилие подсъдимият се опитва да защити сестра си, заплашен е с нож, нападнат е от приятеля и негов познат - Ангел Ненов. При последвалия бой се стига до убийството на Ненов.

Инспекторатът и ВСС проверяват вече две дела, които са били гледани от съдия Тодорова. Тези дела бяха използвани от вътрешния министър Цветан Цветанов за повод отново да нападне съдебната система и да каже, че съдийката е обвързана с организираната престъпност. По този повод съдия Тодорова заведе дело за клевета срещу Цветанов, който пък бе разкритикуван от премиера Бойко Борисов, че с нападките си срещу съда допринася за критичния доклад на Европейската комисия от 8 февруари тази година.

Конкретният повод за делото срещу министъра са думите му в интервю за bTV: "Има подходи, които се прилагат в съдебната система от подобни съдии, които всъщност са в услуга не на обществото, не на тези, които плащаме данъците си, за да издържаме съдебната система, а всъщност те подкрепят точно организираната престъпност“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови