Попова: Трябва не само да посрещнем, а и да приемем бежанците

Елица Мартинова 09 октомври 2013 в 16:41 1756 0

Вицепрезидентът Маргарита Попова. Снимка: БГНЕС
Вицепрезидентът Маргарита Попова. Снимка: БГНЕС

България трябва не само да посрещне, но и да приеме бежанците, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова по време на заседание на Комисията по въпросите на младежта и спорта в парламента.

В заседанието участваха зам.-министри от различни ведомства - Мукаддес Налбант от образователното министерство, Лазар Лазаров от социалното ведомство, зам.-министърът на МВР Пламен Ангелов , както зам.-здравният министър Бойко Пенков. На срещата присъстваха и представители на Агенцията за закрила на детето и Агенцията за бежанците. Целта на заседанието бе да даде яснота около състоянието на майките и децата, които са потърсили убежище в България през 2013.

Началото на дискусията бе поставено от вицепрезидента Маргарита Попова. Тя призова институциите в страната да изпратят ясно и категорично послание към българското общество и да се призоват хората към спокойствие.

"Трябва да покажем на българските граждани, че българските институции познават явлението, че сме снабдени със знания, че говорим вещо. Това е единственият добър начин да убедим слушащите ни, че умни хора, които са чели и знаят, държат в ръцете си проблема и искрено желаят да се справят с него", каза вицепрезидентът.

Според вицепрезидента едно от най-важните условия за справяне със ситуацията около бежанците е да се запази спокойствие и обществото да прояви солидарност.

"Хората, които напускат Сирия, не са бежанци, които оставят родните си места, защото това е една от предоставените им възможности. Те напускат домовете си, защото това е единственият вариант за спасение", посочи зам.-държавният глава.

Маргарита Попова изтъкна, че държавата трябва да се ръководи от два основни принципа - хуманност и гарантиране на сигурността за всички.

"Сигурност за тези хора, които за пръв път са на наша територия, за пръв път се сблъскат с властите, но и сигурност за хората по тези населени места, които трябва да са уверени, че инситтуциите ще защитят сигурността им", каза вицепрезидентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !