Йовчев: ЕК ще ни даде финансова помощ за бежанците

OFFNews 09 октомври 2013 в 15:30 1482 0

Цветлин Йовчев
Цветлин Йовчев

В Европейската комисия са наясно със сериозността на проблема с бежанците в България, подкрепят търсенето на извънредни мерки. Ще получим финансова помощ.

Това заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев при изслушването му в парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред във връзка с кризата с бежанската вълна от Сирия, съобщава Агенция „Фокус”.

От останалите средства по два фонда значителна част ще бъде предоставена на България, което показва, че партньорите оценяват сериозността на положението, заяви Йовчев.

„Не можем да очакваме бързо разрешение на кризата в Сирия. По всяка вероятност потокът от бежанци ще продължи за един сравнително продължителен период от време. Налице са рискове за разширяване на кризата в съседни на Сирия страни, поради големия брой бежанци. България, както и ЕС са изправени пред една критична ситуация.

Изисква се общоевропейски подход за разрешаване на този проблем”, заяви Йовчев.

Йовчев обясни, че има разкрити бяха над 1200 нови места, които вече са запълнени. До един месец ще подготвим нови 1500 места. 

Почти на 100% ние успяваме да задържим всеки, който се опитва нелегално да премине българската граница. Имаме над 1300 души, задържани на западната граница. Всички те са регистрирани в Агенцията по бежанците, отбеляза вътрешният министър. Той каза, че близо 1300 души охраняват границата с Турция. 

По данни на Агенцията за бежанците в Баня от капацитет 70, в момента има 140 бежанци; в Пъстрогор от капацитет 300, в момента има 457 бежанци; в София при капацитет 860 има 1000 бежанци; във Враждебна при капацитет 300, има настанени 353 бежанци; във Военна рампа при капацитет 500, има настанени 709 бежанци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика