Полицията във Враца потулвала гонки

Юлиан Христов 31 октомври 2012 в 11:30 3544 2

Четирима младежи загинаха при катастрофа край с. Малорад на 27 септември. Снимка: БГНЕС
Четирима младежи загинаха при катастрофа край с. Малорад на 27 септември. Снимка: БГНЕС

Полицията във Враца потулва истината за трагичния случай, при който край село Малорад загинаха четирима младежи.

Твърдението е на Национално движение „България си ти!”, които днес свикват пресконференция по случая по молба на родителите на загиналите младежи.

На 26 срещу 27 септември 2012 г. край врачанското с. Малорад в автомобилна катастрофа загинаха 21-годишният Стилян Петков, 20-годишният Венци Крачунов, 18-годишният Цветан Тончовски и 21-годишният Цветелин Тошов. Според полицията, лекият автомобил "Опел" се е движел с висока скорост, изхвръкнал от пътя и се ударил в дърво. Веднага след инцидента директорът на ОДМВР-Враца комисар Росен Иванов коментира, че не е имало гонка. „Каквато и да е причината, не е имало друга кола на пътя, самият водач е причинил ПТП-то, ударил се е в дърво, разкъсала се е колата“, каза той.

Според членовете на инициативата Национално движение „България си ти!”, дознанието по случая е на път да бъде прекратено, като вината за инцидента се хвърли върху загиналия шофьор. Крие се, че всъщност в злополучната нощ е имало гонка, като в подкрепа на това твърдение имало и свидетели. Катастрофата била причинена от втори автомобил, за който обаче от полицията отричат да е бил на мястото.

Имало и информация за това, че собственикът на "тайнствения" автомобил е пребоядисал колата си и е изгорил гумите, с които е шофирал във въпросната вечер. „Случаят е обществено значим. Това е било гонка, но понеже има много сигнали за тези гонки от 2-3 години и вероятно полицията потулва тази версия, която не отговаря на фактите“, каза пред OFFNews.bg един от членовете на инициативата Мартин Христов.

Родителите на загиналите деца също са пострадали и те трябва да бъдат информирани за хода на разследването. Това обаче не е направено, твърди адвокат Иван Веселинов. Според него има важни улики и доказателства, които сочат, че при инцидента е имало и втори автомобил. Той смята, че важни следи са заличени, което допълнително пречи на хода на разследването - знае се кой е бил вторият автомобил, знае се, че след инцидента той е пребоядисан, като има и информация, че гумите на колата са унищожени. Той настоява със случая да бъдат ангажирани главният прокурор и вътрешният министър, които да осигурят капацитет при разследването. 

Според Димитър Куцаров, който е председателя на организацията, жителите на село Малорад знаят подробности по случая, а МВР - не. Имало свидетели на инцидента, както и свидетели, които са присъствали на облога на шофьора на другия автомобил - Детелин Бочков, с момчетата. Той и до днес върти гуми и организира гонки, каза Куцаров, като се позовава на жители на селото. Имало е и очевидци, пред които той заявил преди катастрофата: "Сега ще се дърпам с тях". 

Според организаторите на инициативата - странно е, че продължава разпитът на свидетели, след като за полицията случаят бил ясен и вината се хвърля изцяло на шофьора Стилян. 

"Нашите деца ги няма, но не искаме и други да отидат там", каза майката на Цветелин Татяна Геновска. Майката на Венцислав заяви, че иска цялата истина за случая да излезе наяве.

От ОДМВР Враца обясниха пред OFFNews.bg, че дознанието по случая продължава и в момента. От там отказаха коментар по случая с мотива, че докато тече разследването не може да се изнасят факти и обстоятелства. В областната дирекция не е имало информация за провеждането на гонки в този район, както твърдят организаторите на пресконференцията. От полицията също така обясниха, че всяка една отсечка би могла да бъде място на гонки и няма как да се предвиди кога и къде ще се случат. С това обяснение беше даден отговор и на въпроса дали мястото често се използва за нерегламентирани надбягвания с коли. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!