Плевнелиев: Имената на олигарсите ги има в Интернет

OFFNews 24 септември 2013 в 10:25 2544 10

Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев

Аз не бих посочил имена, но има много сайтове, има много доклади, които са и публични, и всеки българин, който се разрови в интернет, може да ги види. Това казва президентът Росен Плевнелиев в интервю за в. "Труд", отговаряйки на въпроса кои са олигарсите в страната. 

"По-важното е в намирането на ефективни механизми, така че в "каците с мед" да има все по-малко мед. Решенията са много елементарни. Правила за държавните пари - не може и го няма никъде по света над 80% от парите на държавните предприятия да бъдат в една единствена банка. Второ, по отношение на обществените поръчки - това са няколко милиарда на година. Решението е също толкова елементарно - публичност, прозрачност. Нямаме какво да крием. От най-скъпия проект като АЕЦ "Белене" и най-скъпата магистрала до най-малкия проект, щом се управляват парите на българските данъкоплатци, нямаме какво да крием от тях. Така че решението е регистри, електронно досие за всеки проект (примерно за проект над един милион лева какво пречи да има електронно досие), и всичко да се знае от началото до края. По отношение на приватизацията хората казват, че вече почти е приключил този източник на забогатяване, приватизацията почти е приключила. Но по отношение на сивия сектор държавата може много повече. Източването на ДДС, контрабандата на цигари, алкохол, наркотици... Тук решенията също са много елементарни. Регистри, интегриране със службите за сигурност на Европейския съюз и проследяване на всяка една фактура от началото до края ще ни помогнат много", казва още Плевнелиев.

Държавният глава за пореден път застава зад тезата, че е необходимо постигането на съгласие между основните политически опоненти и ако това не може да се случи, решението са изборите. Държавният глава смята, че политическите опоненти в Парламента трябва да загърбят различията си и да работят по зададения дневен ред, а също и да се вслушат в гласа на протеста. Ако това е невъзможно, единственият изход са изборите. 

"В моето изявление пред нацията заявих категорично - Конституцията не ми позволява да взема страната на една или друга партия, както и кога да има избори, както и кога да се подават оставки. Но освен изборите е много важно и какво ще стане след изборите. Никой не може да ме убеди, че изборите са нещо лошо, че този най-демократичен инструмент на правовата държава може да бъде вреден. Не, не може, това е единственият способ за решаване на неразрешими конфликти. И най-важното: когато нищо друго не помага, когато няма дори и опити за постигане на съгласие, тогава единственият демократичен изход са изборите", обяснява президентът.

Плевнелиев казва обяснява и случая с разминаванията в позициите му с вицепрезидента Маргарита Попова, която в свое интервю каза, че правителството е легитимно избрано и трябва да бъде оставено да работи. "Имаше доста въпроси около точната формулировка и точните думи на вицепрезидента в това прословуто интервю и затова аз вярвам, че е най-добре вицепрезидентът да обясни много точно думите си. И позицията си, разбира се", казва президентът.

Плевнелиев посочва пет приоритета, около които трябва да се обединят партиите в Парламента: 

Първо, Изборният кодекс. Няма как, ние сме в абсурдната ситуация вече в Албания да правят по-честни и почтени избори от нас. Докога всеки, който е изгубил изборите в България, няма да ги признава, а ще обвинява спечелилите във фалшификации? Имате златния шанс сега, направете изборен кодекс, който да работи за вас. Защото няма как доверието на нацията да е високо, ако всяко ново правителство стартира с все по-ниска легитимност, а останалите казват - ами те фалшифицираха изборите. Това е безобразие! Няма и не може да има излизане от политическата криза, няма как доверието на гражданите да се повиши, ако не се обединят политическите партии около правилата за правене на избори и не ги спазват. Иначе това е един самоубийствен сценарий - с всеки следващ избор все по-зле.

Второ, обединете се около Националната програма за развитие на България 2020. Трето, обединете се около договора за партньорство с Европейската комисия, защото иначе ние просто няма да бъдем легитимни. Четвърто, обединете се около реформата в сектор сигурност, т.е. нека да се върнем към консенсуса от 2012 г. И пето, дайте ако трябва различни мнения, но нека в рамките на различното да стигнем до общото решение как да се реши тази политическа криза. Тя минава през отново три големи неща.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!