Планът "Орешарски": По-високи майчински, помощи за повече хора (видео)

Елица Мартинова 20 май 2013 в 13:25 3135 8

Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

План за спешни промени в икономиката и социалната сфера предложи днес кандидатът за премиер на БСП Пламен Орешарски. Анализираните в него приоритети ще са своеобразна стратегия за програмния кабинет, който левицата се надява да издигне.

Планът „Орешарски“ включва приоритетните точки за първите 100 дни от управлението на следващия кабинет, ако той е сформиран с мандата на БСП.

От левицата са съставили подобни планове за първата една година, както и за четирите години на целия мандат.

100-дневната програма на кандидат-премиера има три основни точки - спешни мерки, които да раздвижат икономиката, подпомагане на отделни социални групи и регулация на цените на тока.

"Икономиката и финансите се намират в състояние на свободно падане, което определя и целия характер на плана. Това не е цялостна програма, а са програмни намерения, изпълнени със стабилизационни мерки и даващи насоки за по-нататъшно развитие", обясни Пламен Орешарски.

В икономическата си част планът предлага спешно да бъде върнат задържаният ДДС, което ще внесе свежи пари в бизнеса. Според данни на БСП забавеният ДДС възлиза на 1 млрд. лева, а не на 280 млн. лева, както обяви НАП през април.

В писмо до представители на бизнеса Пламен Орешарски се ангажира до края на годината да подобри икономическия климат чрез отпадането на някои процедури и такси. Особено внимание е отредено за стартиращия бизнес. От БСП обещават, че ще намалят таксите и изискванията за желаещите да започнат собствена дейност.

Кандидат-премиерът обещава още, че ако на власт дойде програмен кабинет на БСП, страната няма да поема нов дълг до края на годината.

В по-дългосрочен план левицата смята да въведе спешни промени в администрацията, за да подобри дейността й. Според Орешарски неефективната администрация е една от основните причини за "враждебните отношения между държавата и бизнеса". Екипът около кандидат-премиера на социалистите обещава облекчен достъп до финансови ресурси за микро и малки предприятия, укрепване на аграрния сектор и незабавни мерки за преодоляване на безработицата.

От БСП се ангажират с редица обещания в социалната сфера. От левицата смятат да увеличат еднократната помощ за родители на първолаци от 150 лв. на 310 лв. - какъвто е размерът на минималната работна заплата в момента.

Социалистите ще преговарят и за увеличение на майчинските за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. От „Позитано“ 20 прогнозират, че обезщетенията ще могат да се вдигнат от есента. Левицата се надява, че ще успее да увеличи месечната подкрепа за майките от 240 лв. до 310 лв. – каквото бе и желанието на родителите в края на миналата година.

От БСП са категорични, че до края на тази година не може да се говори за увеличение на минималната работна заплата. Планът „Орешарски“ предвижда, че ако има покачване, то ще бъде заложено в бюджета догодина.

Бившият финансов министър предлага още от 2014 г. да се въведе нулева подоходна данъчна ставка за хората, които работят на минимална работна заплата.

Левицата планира да увеличи енергийните помощи за най-нуждаещите се, като завиши максималния доход, под който се полага подобна подкрепа.

В по-дългосрочен план социалистите се ангажират да осигурят подкрепа за пенсионерите, условия, насърчаващи раждаемостта и по-широк достъп до здравни услуги.

Точките на Орешарски предвиждат и спешни законови промени касаещи енергийния сектор. Орешарски увери, че този въпрос е приоритетен, тъй като е бил в центъра на общественото недоволство през февруари.

От БСП се заканиха да инициират поправки, които да позволят на ДКЕВР да бъде ефективен регулатор и токът да не поскъпва. Орешарски обеща, че програмният кабинет ще предприеме първи стъпки не само за замразяването на цената на ел. енергията, но и за нейното поевтиняване.

Планът „Орешарски“ ще бъде подложен на дебат с потенциалните коалиционни партньори на левицата, с представители на бизнеса и с неправителствени организации. По думите на кандидат-премиера планът е възникнал след редица дискусии не само с експерти, но и с потенциални избиратели, които са споделили проблемите си.

Не е ясно дали ДПС и „Атака“ - възможните източници на подкрепа за БСП, ще приемат приоритетите в плана на кандидат-премиера Орешарски.

Лидерът на националистите Волен Сидеров едва ли ще е удовлетворен от отказа на социалистите да вдигнат минималната работна заплата. В предизборната агитация на „Атака“ Сидеров обеща, че партията му ще работи за вдигане на минималната заплата до 1000 лв., а на минималните пенсиите – до 500 лв.

Предложението на ДПС за по-ниска данъчна ставка за лекарства едва ли ще бъде приета добре от бившия финансов министър Орешарски, който по принцип е против диференциираните данъчни ставки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови