Орешарски: Никога не се готвя за къси спринтовe

21 май 2013 в 08:27 1892 4

Пламен Орешарски Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски Снимка: БГНЕС

Никога не се готвя за къси спринтове и мога да издържа много дълго, въпросът е как ще се стекат обстоятелствата.

Това каза пред Нова телевизия номинираният от социалистите за премиер Пламен Орешарски.

Той обясни, че най-спешните мерки в програмата му са с хоризонт шест месеца, до края на тази година. Краткосрочните мерки са настроени така, че да обхващат поне един бюджетен период. В програмните намерения на Пламен Орешарски има и политики, които изискват четиригодишен, дори и по-дълъг период.

Орешарски изказа своето притеснение, че сред обществото има очаквания за много бързи положителни резултати.

„Моите страхове са, че това не може да стане с магическа пръчка. Няма как много бързо да усетим позитивните ефекти. Много важно е да пресечем негативните тенденции. Свързани с такива фактори като поскъпването на тока, поскъпване на лекарствата, увеличение на безработицата”, подчерта Орешарски.

Според него ситуацията в страната никак не е добра. В чисто икономически план има много негативни тенденции, които трябва да се преодолеят, да се пресекат, да се обърнат тенденциите от една страна. Притеснително е, че обществото ни от няколко години стана доста фрагментирано. Има много конфронтация, дори нетърпимост, една припряност, каза още Пламен Орешарски.

„В коалицията няма нищо лошо, когато обществото е фрагментирано - резултатите са такива”, добави бившият финансов министър от кабинета на Тройната коалиция в коментар на нежеланието на участниците в новия парламент да използват термина. „Не знам дали индивидуалните управления са по-добри от по-колективните”, попита риторично Орешарски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови