Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Би Би Си за България: Президентът е объркан, Борисов - ужасèн

Борислава Бибиновска 27 февруари 2013 в 11:49 5599 14

Протестите в София Снимка: Сергей Антонов
Протестите в София Снимка: Сергей Антонов

 

Последната седмица на размирици в България "изхвърли" политиците от парламента отново на улиците. Президентът Росен Плевнелиев, върху когото сега е цялата отговорност за съставяне на правителство, изглеждаше объркан, а в деня, когато подаде оставка, Бойко Борисов изглеждаше ужасен, пише Би Би Си в статия за България, публикувана днес.

За десетките хиляди българи, чиито улични протести успяха да свалят правителството, парламентът достатъчно дълго се е задържал на едно място, за да може сега да предприеме сериозни реформи, които да променят изначално родната демокрация, подчертава медията.

"Може да се каже, че падането на правителството показва колко отговорна е българската демокрация към хората", смята политологът Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии в София.

"Но от гледна точка на онези, които искат по-ниски сметки и по-високи приходи, нищо не се е променило. Ситуацията се влоши. Няма адресат, към когото да отправи посланието", коментира пред Би Би Си още Смилов.

"Протестите в страната пък не стихват. В неделя за пореден път хиляди хора преминаха през улиците на София и на останалите градове в страната. Това бе денят, в който хората най-силно демонстрираха силата си след падането на правителството", пише Би Би Си.

От медията цитират и лидера на левицата Сергей Станишев с думите: "Демократичните постижения от последните две десетилетия, включително и изграждането на гражданско общество и социална държава, бяха демонтирани от това правителство".

Станишев подчертава, че неговата партия "подкрепя една радикална промяна за демократична и социална България".

"Хилядите хора по улиците представляват важна част от обществото, но има много други хора, които имат партийно-политически симпатии. За първи път ние сме водещи в социологическите проучвания", казва  Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews