Орешарски кани протестиращите, те не искат и да чуят

Елица Мартинова 17 юни 2013 в 07:30 3287 3

Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Пламен Орешарски ще се срещне днес с представители на протестиращите и на неправителствените организации, които са подписали петицията срещу назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Пред bTV блогърът Асен Генов обаче подчерта, че поканата на премиера показва, че Орешарски не разбира срещу какво протестират хората.

Воден от убеждението си, че поехме отговорността за стабилизацията на страната, извеждането й от кризата и решаването на тежките социални проблеми, в момент, в който тя бе доведена до ръба на икономически и социален срив и се нуждаем от спешни и решителни действия, каня още утре, понеделник, в 14.00 ч. в Министерски съвет представители на неправителствените организации, подписали петицията срещу назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС и представители на протестиращите, за да продължим започнатия през миналата седмица конструктивен диалог”, писаха вчера от пресцентъра на Министерски съвет.

След като в събота Пеевски заяви готовност да се оттегли, Орешарски обяви, че ще подготви нова кандидатура за поста. Най-вероятно премиерът ще обсъди днес с протестиращите своята номинация.

Твърде вероятно е обаче събеседниците да не се отзоват на поканата на Пламен Орешарски. Според блогърът Асен Генов, който е и едно от лицата на протестите, предложението за диалог е закъсняло. По думите му премиерът явно не разбира, че хората вече протестират срещу него и не желаят диалог.

В петък, час след като Орешарски издигна кандидатурата на Пеевски за шеф на ДАНС, в Министерски съвет трябваше да се проведе среща между него и представители на граждански организации.

Част от тях обаче напуснаха преди началото на срещата с аргумента, че не могат да преговарят с мафиоти.

Междувременно протестите в страната продължават да се разрастват. Енергията им вече не е насочена срещу Пеевски, а срещу цялото правителство. Хората масово скандират за оставка и нови избори. Пламен Орешарски, от своя страна, заяви, че напускането би било лесен, но безотговорен ход.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!