Плевнелиев намекна, че очаква оставки

Юлиан Христов 17 юни 2013 в 11:55 5255 19

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) от парламентарно представените политически сили очаква отговори - "ще има ли оставки, на кого, няма ли да има”.

Пред журналисти държавният глава обясни, че е разширил темите на КСНС и на него няма да се обсъждат само реформите в сектора "Сигурност". „Тези протести са много категорични. Те имат своята ясна причина и политиците е крайно време наистина да променят подхода. Това назначение беше според мен своеобразен рекорд в годините на прехода. Рекорд на политика на задкулисието”, каза президентът.

По думите на Плевнелиев българските граждани "показаха своята силна демократична култура и ще го кажа много ясно – любов към родината." Те дават пример на политиците, дават пример и им подават ръка, каза той.

 „Нека да бъда много ясен. Това означава, че в четвъртък ние ще дебатираме не просто само по реформите в сектор сигурност и назначенията, и начина, по който ще бъдат направени, но и ще дебатираме генерално по ситуацията в България и какви са адекватните мерки за излизане от кризата. От парламентарно представените политически сили до четвъртък - да консолидират позиции и да дойдат с ясни позиции в президентството. Ще има ли оставки, на кого, няма ли да има”, каза още държавният глава.

Той обясни, че кредитът му на доверие към правителството не е голям. "Моята позиция е ясна, аз оттеглих доверието си към правителството, което не означава, че не съм готов да работя с тях и да подкрепя всяка разумна идея", обясни президентът.

„Не трябва да се допускат от тук нататък подобни стъпки. Очаквам в четвъртък на Консултативния съвет по национална сигурност, който разширих като теми, освен реформата в сектор сигурност, добавям и нова тема за дебати, а тя е адекватни мерки на парламентарно представените политически сили във връзка с политическата криза, в която отново изпаднахме”, заяви президентът.

„Гражданите изискват от политиците, да се обърнат с лице към тях и да вършат смислени неща по националните приоритети, а не да се връщаме назад 20 години във времето, със съмненията, че една групировка, която преди 20 години беше обсебила държавата, може да се окажем отново в ситуация друга групировка да обсеби държавата. Това не може да се случва. Очаквам в Консултативния съвет по национална сигурност сериозни дебати. В четвъртък ще дебатираме и ще има резултати”, каза още Плевнениев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!