Олимпийците с 3 минимални заплати

26 октомври 2012 в 12:42 1784 0

Тервел Пулев показва бронзовия си медал от Олимпиадата. Снимка: БГНЕС
Тервел Пулев показва бронзовия си медал от Олимпиадата. Снимка: БГНЕС

По три минимални заплати ще получават завоювалите злато на олимпиади български спортисти,  които вече са прекратили спортната си кариера. След Нова година това ще се равнява на 930 лева.

Тези, донесли сребро на България, ще вземат по 90% от три минимални за страната заплати, а спортистите с олимпийски бронз – 80% от три минимални заплати.

Това са част от промените в Закона за физическото възпитание и спорта, които депутатите приеха днес на първо четене. Средствата за увеличението на премиите ще дойдат от приходите от спортния тотализатор. 

 През активния период спортистите са изцяло отдадени на спортното си развитие и нямат възможност да започнат изграждане на кариера в друга област, което впоследствие след прекратяване на активната им състезателна дейност значително затруднява тяхната житейска и трудова реализация в други професионални области, е записано в мотивите за промените.

Депутати предложиха да се помисли за такива премии и за треньорите. Такъв текст може да бъде включен преди окончателното приемане на промените в закона. Възниква въпросът обаче как да бъдат определени треньорите, допринесли за успеха - дали това са съпровождащите ги на олимпиади, или тези, изготвили подготовката, или хората, подали ръка на спортистите в началото на кариерите им. В много случаи става въпрос за няколко души.

Правилниците на спортните федерации ще влизат в сила след утвърждаване на спортния министър и в тях задължително ще се записва статутът на спортистите - аматьори и спортистите професионалисти. Това налагат други промени в Закона за физическото възпитание и спорта, които бяха приети на второ четене. По този начин спортистите ще бъдат правно защитени.

Депутатите приеха важни законови промени за спорта. Част от тях касаят работата на Антидопинговия център и правилата за тестване на допинга.

Освен това депутатите приеха правилниците на федерациите да се утвърждават след становище от спортния министър. В тези правилници задължително ще се записва статута на спортистите аматьори и спортистите професионалисти, обясни председателят на спортната комисия в парламента Огнян Стоичков.

Тази промяна идва след редица жалби за договори между федерации с непълнолетни лица. С тези договори 15 годишни деца са обвързани с неустойки в размер на 100 000 лева след навършване на пълнолетие, ако прекратят по някакъв начин договора с дадената спортна федерация.

Безвремието за утвърждаване на правилниците също се преодолява според Стоичков. В седем-дневен срок от изготвяне на правилника той се представя на спортния министър за одобрение.

Освен това спортните обекти от държавен интерес няма да попадат в обхвата на публично-частното партньорство. Общественият интерес налага както АЕЦ "Козлодуй" е обект от национално значение, така и Националния стадион Васил Левски да не бъдат включвани в ПЧП, изтъкна Огнян Стоичков.

Приеха се промени, касаещи премиите на олимпийците. Според досега действащата наредба за първи медал олимпиецът получава 100% от премията, а за втори до 10% от нея. Статистиката показва, че 42 спортисти олимпийци от 280 общо олимпийци, прекратили спортно-състезателната си дейност, ще получават премия между 1400 и 4000 лева, обясни Стоичков.

Министерството на физическото възпитание и спорта предложи да бъдат повишени месечните премии на олимпийските медалисти, прекратили активната си състезателна дейност, като за всеки завоюван медал те се определят, както следва: златен медал на олимпийски игри - три минимални работни заплати за страната; сребърен медал на олимпийски игри - 90 на сто от три минимални работни заплати за страната; бронзов медал на олимпийски игри - 80 процента от три минимални работни заплати за страната.

По този начин ще бъде дадена реална оценка на положения от спортистите труд, на постигнатите от тях изключителни успехи и на техния принос за издигане престижа на българския спорт.

Предлага се новата правна регламентация да бъде приложима съответно и за отпускане на месечна премия за олимпийските медалисти от параолимпийски игри, прекратили активната сисъстезателна дейност.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!